Notaris liep gehoorschade op bij overval, maar parket niet overtuigd van bewijzen tegen verdachte

Avelgem -

Het onderzoek naar de home-invasion bij een notaris dreigt met een sisser af te lopen. Via DNA op een ijzeren staaf kwam een twintiger uit La Louvière in beeld, maar het parket vindt zelf dat er onvoldoende bewijzen zijn dat hij een van de overvallers was.

In februari vorig jaar betrapte notaris Bernard Denys uit Avelgem vier overvallers op heterdaad toen ze in het notariaat de brandkluis met een slijpschijf probeerden open te breken. De overvallers vluchtten en de notaris filmde dat met zijn smartphone.

“De overvallers keerden zich tegen het slachtoffer en op straat sloegen en schopten ze hem in elkaar. Gelukkig was een passant zo moedig om hem te hulp te schieten, of het was veel slechter afgelopen”, aldus de openbare aanklager gisteren tijdens het proces.

Het was Stijn Carteur uit Heestert die de notaris te hulp schoot. “Maar ik kreeg meteen pepperspray in mijn gezicht. Ik heb de daders niet gezien”, aldus Stijn.

Heldendaad

Hij werd uit de auto gesleurd en kreeg ook nog enkele schoppen. Aan zijn heldendaad hield hij een hersenschudding en gekneusde ribben over. Hij vraagt een schadevergoeding van zo'n 4.000 euro.

De notaris, die vermoedelijk gehoorschade opliep door de slagen, vraagt zo'n 8.000 euro.

In hun vlucht hadden de overvallers hun inbrekersmateriaal moeten laten liggen. Op een ijzeren staaf werd DNA aangetroffen dat via een internationale database een match gaf met Salvatore T. uit La Louvière, een twintiger met zware criminele feiten op zijn kerfstok.

Vanaf het begin ontkende T. zijn betrokkenheid. “De ijzeren staaf werd bij hem gestolen. Dat kan ongeloofwaardig klinken, maar daarom liegt mijn cliënt nog niet”, hield zijn advocaat ook gisteren vol.

Via T. konden nog drie anderen worden opgepakt, maar tegen het trio was nooit voldoende bewijs om ze aan te houden. Ook voor T. vroeg het parket de buitenvervolgingstelling.

De raadkamer vond dat er wel voldoende bewijzen waren en verwees de zaak door naar de correctionele rechtbank.

“Als parket vinden we nog steeds dat er onvoldoende bewijzen zijn, dus gedragen we ons naar de wijsheid van de rechtbank”, aldus de openbare aanklager.

De advocaten van de notaris en passant Stijn Carteur zijn het daar niet mee eens. “Het DNA is al een goed bewijs en dan zijn er ook nog verdachte geldstromen. Bovendien wijst alles er ook op dat hij zijn gsm thuis liet om niet betrapt te worden.”

Vader geworden

“Dat zijn allemaal veronderstellingen, geen bewijs”, aldus de advocaat van T. “Als hij er bij was geweest, dan zou er ook op het andere inbrekersmateriaal DNA van hem zijn gevonden. Hij was anderhalve maand voordien vader geworden en dat hield hem op het rechte pad.”

Nu is het aan de drie rechters van de correctionele rechtbank om te oordelen of T. betrokken was bij de overval of niet.

Vonnis op 23 november.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio