Gents gezelschap danst vanavond in India voor Filip en Mathilde: “Na ons optreden krijgt het koningspaar een meet & greet”

© IF/Bollylicious

Genoeg gewerkt voor Filip en Mathilde tijdens hun staatsbezoek aan India. Tijd voor een feestje. Vanavond (plaatselijke tijd) staat een culturele avond in ware Bollywoodstijl op het programma. De hoofdact: de Gentse dansers van Bollylicious.

Jan Claeys

Een jaar geleden trad het Gentse Bollylicious op tijdens een evenement op de Belgische ambassade in New Delhi. “We zijn blijkbaar in de smaak gevallen”, zegt Tom Decuyper, een van de oprichters van het dansgezelschap. “Meteen vertelde de ambassadeur ons dat in het najaar een staatsbezoek van koning ­Filip en koningin Mathilde aan India zou volgen. En dat we daarop uitgenodigd waren.”

Het is een stevige mijlpaal voor het jonge gezelschap, maar heel hard mochten ze dat niet vieren. “We moesten zwijgen. Pas in september werd het bezoek officieel en konden we het nieuws aan onze vrienden vertellen.”

Geïntrigeerd door India

Het Gentse Bollylicious ontstond pas in 2013 en sindsdien gaat het hard voor de groep. “Het leek ons destijds een logische keuze om voor de Bollywooddans te kiezen. We zijn allemaal geïntrigeerd door India, het land zowel als de cultuur”, zegt Tom Decuyper. “Bij Ayla (Joncheere), een van onze dansers, gaat het zelfs een stap verder. Zij werkt aan de Gentse universiteit op de vakgroep Indische talen en culturen. Ze doceert Hindi. Sinds we bestaan, zijn we veel in India om op te treden. Maar we kiezen het land even vaak als bestemming voor onze persoonlijke vakanties.”

“Vijftien jaar geleden volgden we samen een workshop. En sindsdien zijn we allemaal verslaafd aan het genre. Bollywood is ideaal om de klassieke Indische dansen bij het grote publiek te brengen. De muziek is ontzettend toegankelijk.”

Of de plaatselijke bevolking niet raar opkijkt als ze een blank gezelschap ‘haar’ dansen ziet opvoeren? “Eerst wel. Die mensen denken altijd dat we een klassiek gezelschap zijn. Maar zodra ze ons bezig zien, hebben we gewonnen spel, zeker bij de jeugd. We combineren klassieke dansen met moderne muziek, daar houden ze van.”

Delegatie kijkt mee

Voor koning Filip en koningin Mathilde hebben ze geen speciale voorstelling gemaakt. “Het is de eerste keer dat ze ons aan het werk zien. Dus willen we graag tonen wat we in onze mars hebben. Het wordt een soort ‘best of’ van onze twee voorstellingen. En na de voorstelling is er een ontmoeting”, zegt Tom Decuyper. “De koning en de koningin krijgen een meet & greet met de artiesten. (lacht) Maar in dit geval zal het vooral omgekeerd zijn.”

Niet alleen het koningspaar zal Bollylicious zien dansen. De hele delegatie van het staatsbezoek zit straks in de zaal, samen met ongeveer zeshonderd plaatselijke genodigden.”

Als Bollylicious ergens een visitekaartje kan achterlaten, dan weet het waar.

www.bollylicious.org