Ontrafel de geheimen van de Piramide van Cheops vanuit je luie zetel

Ontrafel de geheimen van de Piramide van Cheops vanuit je luie zetel Video: Reuters

Liefhebbers van archeologie en het Oude Egypte die liever niet te ver van huis gaan of een hekel aan zand hebben, kunnen binnenkort misschien vanuit hun luie zetel de beroemde Grote Piramide bezoeken. Dankzij een ambitieus project dat gebruikmaakt van 3D-technologie is het nu mogelijk om zich in een mum van tijd naar het mysterieuze bouwwerk te teleporteren. Bezoekers kunnen zo door de Grote Galerij van de piramide wandelen, de Kamer van Cheops bezoeken en zelfs ronddwalen in delen die nooit toegankelijk zijn voor het publiek.

Het team dat onlangs een enorme ‘holte’ ontdekte in de beroemde Piramide van Cheopswil fans van de oeroude architectuur de kans geven om door te dringen tot het hart van het bouwwerk door middel van virtuele realiteit. Het team van Scan Pyramids Project maakte in Parijs een laboratorium waardoor bezoekers de piramide op een unieke manier kunnen ontdekken, zonder ooit een voet in het vliegtuig te moeten zetten.

“Dankzij moderne technologie kunnen we onszelf naar de piramide in Egypte teleporteren”, aldus Mehdi Tayoubi, die het project in goede banen leidt. “Zelfs in groep. Door technologische ontwikkelingen beleef je de virtuele realiteit niet langer alleen, maar ben je ook in staat om met elkaar te communiceren. Je kan de toer ook doen met bijvoorbeeld familie en vrienden.”

Muografie

Bezoekers ‘wandelen’ dan met een gids voorbij de beroemde Grote Galerij of in de Kamer van de Koningin, maar krijgen ook de kans om ruimtes te bezoeken waar eigenlijk niemand binnen mag. “Want”, aldus Tabouyi, “de enige manier waarop een breed publiek het mysterie van de piramide kan ontrafelen, is door binnen te kijken”. Het team achter het project hoopt dan ook dat men op een dag de piramide zal kunnen bezoeken “zoals je nu musea bezoekt”.

De onderzoekers maken gebruik van ‘muografie’ - een moderne techniek die de verandering in dichtheid in grote steenstructuren detecteert - om door de dikke muren van de piramide te kunnen kijken. De ‘muondeeltjes’ ontstaan door de interactie tussen kosmische stralen uit de ruimte en atomen uit de bovenste laag van de atmosfeer van de aarde.

Die uitzonderlijke deeltjes kunnen honderden meters steen penetreren voor ze uiteindelijk worden geabsorbeerd en kunnen holtes vinden door gebruik te maken van speciale detectoren in de piramide. Op die manier werd onlangs de nieuwe holte ontdekt, maar wetenschappers hebben er momenteel nog het raden naar waarvoor die ruimte moest dienen. Ze hopen nu dat de virtuele bezoeken duidelijkheid zullen scheppen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees