Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”

Ook dit jaar stond er geen maat op Greg Van Avermaet. De renner van BMC beëindigde het jaar op de eerste plaats op de Wereldranking en boekte onder meer zeges in Parijs-Roubaix, de Omloop Het Nieuwsblad en de RecordBank E3 Harelbeke. Dat hij voor de zesde keer werd verkozen tot Flandrien, had hij dan ook logischerwijs gehoopt. Maar op zijn lauweren rusten, dat wilde Greg toch nog niet doen. “Mijn carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde Van Vlaanderen win.” De reacties na het Gala van de Flandrien!

“Nee, deze zesde zege komt inderdaad niet geheel onverwacht. Ik had dit toch gehoopt. Het zou misschien een beetje eigenaardig geweest zijn als ik niet had gewonnen, maar de concurrentie was dit jaar bijzonder groot”, aldus de nummer 1 op de wereldranglijst. “Dit is natuurlijk een prestigezege. Het mag dan geen koers zijn, maar het is altijd leuk om deze trofee in ontvangst te nemen.

Maar Greg zou Greg niet zijn als hij geen nieuw groot doel voor ogen had. “Mijn volgende hoofddoel is de Ronde Van Vlaanderen winnen, ja. Mijn carrière zal pas echt geslaagd zijn als ik de Ronde kan winnen. Dat is de wedstrijd die mij het beste ligt, ik hoop dan ook volgend jaar eindelijk die zege te pakken. Als ik moet kiezen tussen de Flandrien een zevende keer winnen of de Ronde winnen? Sowieso de Ronde, dan komt de Flandrien er misschien vanzelf wel bij.”

Flandrien van het veld: Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel werd met nipte voorsprong Flandrien van het Veld. De Nederlander haalde het met zes punten voor eeuwige concurrent Wout Van Aert. “Ik denk dat mijn aantal overwinningen de doorslag hebben gegeven. In de cross is regelmaat toch het belangrijkste volgens mij. Maar als je geen wereldkampioen wordt, is het moeilijk te zeggen of je Flandrien van het Veld kan worden. Ik ben uiteraard blij met de prijs, het is een erkenning voor wat ik gepresteerd heb.”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: Photo News

Vorig jaar won Wout Van Aert de prijs, het jaar voordien Van der Poel. “Zelfs hier is het een duel aan het worden (lacht). Vorig jaar had ik een achterstand opgelopen met mijn knieblessure. Dit seizoen gaat het echt goed. Ik ben erg blij met die Europese trui. Wout (Van Aert) is nu op stage en hopelijk krijgen we weer de duels van vorig jaar als hij terug is.” De Nederlander maakte in het crossseizoen tijd om zijn trofee te komen ophalen. “Dat ik midden in de week hier ben? Ik zit daar niet mee in. Ik vind het wel gezellig hier. En het is pas het begin van de week. Ik moet nog een plekje vinden voor deze trofee.”

Flandrienne 2017: Sanne Cant

Sanne Cant werd dinsdag in Oostende verkozen tot Flandrienne. De 27-jarige veldrijdster haalde het met één punt voor op Jolien D’hoore, een ware fotofinish. De wereldkampioene in het veld is dan ook zeer tevreden met de trofee. “Ik ben er heel blij mee, ik had het ook niet verwacht. Het doet dan ook veel deugd, het is een bekroning voor mijn seizoen”, aldus een blije Cant.

Ondanks haar topjaar kwam het toch als een verrassing, geeft ze aan. “Het is bij ons een mix van disciplines. Ik had niet verwacht het te kunnen opnemen tegen Jolien D’hoore, die bij de stemmers toch meer bekendheid geniet. Ook als Jolien geen wereldkampioene was geworden, zou het moeilijk zijn geweest. Gewoon haar palmares is al fameus. Om dat te evenaren als crosser is moeilijk. Ik ben dan ook wel wereldkampioene, maar bij de mannen gebeurt het ook niet dat een crosser een wegrenner klopt. Het is speciaal. Ik las dat het verschil maar één punt was, dat zegt genoeg”, aldus de kersverse Flandrienne, die nog vaak naar de beelden kijkt van haar WK-zege. “Iedere maand”, gaf ze toe. “Als er niet veel op televisie te zien is, zet ik ze gewoon op. Dat zorgt voor extra motivatie. Ik heb een grote tv-kast. Die Flandrienne-trofee krijgt daar een mooi plekje. Naast al mijn andere trofeeën.”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: BELGA

Kilometervreter: Julien Vermote

Julien Vermote won met 56 procent van de stemmen de publieksprijs van Kilometervreter. “Ik ben content. Erkenning krijgen is altijd mooi. Ik heb misschien zelf niet veel gewonnen, maar heb veel andere renners aan de zege geholpen. Ik denk dat mijn kopwerk in de Tour de doorslag heeft gegeven. Daar wonnen we met Kittel vijfmaal. Het is een uitgangsbord en de buitenwereld kijkt daar meer naar. Het publiek heeft gekozen, het is best een grote zaal, dus dat wil zeggen dat mijn werk geapprecieerd is geworden. Zelf heb ik niet gestemd, mijn vriendin wel. De trofee krijgt een mooi plaatsje onder mijn tv.” Vermote verlaat Quick Step Floors voor Dimension Data. “Ik ben Patrick Lefevere dankbaar. Quick Step verlaten zal moeilijk zijn, ik ben daar opgegroeid. Maar het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Bij Dimension Data krijg ik een nieuwe rol en zal ik meer vrijbuiter zijn. Ik wil graag zelf enkele koersen winnen en misschien kan ik dan volgend jaar opnieuw de Kilometervreter worden, of genomineerd worden voor de Flandrien, wie weet (lacht).”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: BELGA

Flandrien Beloften: Björg Lambrecht

Bij de beloften ging de trofee voor het tweede jaar op rij naar Björg Lambrecht, nadat de 20-jarige renner van Lotto-Soudal U23 uitpakte met een erg constant seizoen. “Nochtans brak ik voor het seizoensbegin mijn voet en dacht ik niet om zo’n niveau te kunnen halen. Ik pak vijf overwinningen, minder dan ik vooraf hoopte. Maar daarnaast eindig ik twaalf keer tweede en eindig in een veel andere wedstrijden in de top vijf. Deze prijs is de bekroning voor die regelmatigheid.”

Lambrecht klopte Jasper Philipsen, die ook een sterk seizoen draaide. “Ieder ronde die hij meedeed, pakte hij wel eens een overwinning. Maar als junior klopte hij mij eens voor deze trofee en dat pikte toch wel een paar dagen. Nu keer ik de rollen om. Maar volgend jaar gaat er tegen hem niet veel te doen zijn.”

Concurrentie van Lambrecht moet hij dan niet meer vrezen, want de jonge Gentenaar wordt vanaf 1 januari prof bij Lotto-Soudal. “Dit is de mooiste manier om afscheid te nemen van de beloftencategorie. En hopelijk kan ik snel wat bijsteken bij de profs zodat ik deze trofee bij de profs ook eens in de lucht kan steken.”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: Photo News

Flandrien Juniors: Loran Cassaert

Loran Cassaert werd de Flandrien bij de juniors voor Thibaut Ponsaerts en Ilan Van Wilder. “Het is een hele eer om deze erkenning te krijgen. Ergens had ik het niet verwacht omdat de concurrentie heel sterk was. Maar mijn seizoen was van het begin tot het einde goed. Al weet je nooit hoe het afloopt. Als je weet dat Remco Evenepoel als dubbel Belgisch kampioen er niet bij is, dan toont dat dat het een goed seizoen was met veel concurrentie.” De tweedejaarsbelofte maakt volgend jaar de stap naar de beloften. “Het wordt een aanpassing. Bij de beloften is het toch andere kost. Daar kan je pas echt gaan specialiseren. Dat ik flandrien bij de juniors ben geworden, geeft een boost om door te gaan.”

Cassaerts grote idool is Michal Kwiatkowski. “Ook een all-rounderstype. Hij is mijn voorbeeld, ik zie mezelf in hem. Mijn droomkoers om te winnen is Luik-Bastenaken-Luik. Met een klein groepje wegspringen in zware wedstrijden, daar houd ik wel van. De junior zal zijn trofee koesteren. “Die plaats ik in de living zodat iedereen hem kan zien”, aldus Cassaert. En de renner droomt al verder. Achteraf grapte hij over de trofee van Bjorg Lambrecht als beste belofte. “Dat is voor volgend jaar.”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: Photo News

Flandrien Nieuwelingen: Milan Fretin

Milan Fretin was de jongste laureaat van de avond. De 16-jarige Genkenaar kroonde zich tot beste nieuweling van afgelopen seizoen. “Onverwacht”, vond hij. Nochtans pakte Fretin de eindzege in de topcompetitie bij de nieuwelingen. “Die overwinning gaf misschien wel de doorslag. Ik heb ook twee topkoersen gewonnen. Ja, ik ben wel content over mijn afgelopen seizoen.”

Achteraf mocht Fretin samen met de andere laureaten mee plaats nemen op het podium. Een mooi moment, vond hij. “Chique toch om met deze mannen een podium te kunnen delen, hé. Deze trofee betekent veel voor mij. De weg is nog lang. Maar het zijn enkel grote namen die hier staan. Hopelijk kan ik blijven groeien en binnen een paar jaar hier weer staan met deze prijs in mijn handen.”

Van Avermaet opgetogen met zesde Flandrien, maar… “Carrière zal pas geslaagd zijn als ik de Ronde win”
Foto: Photo News
Corrigeer