OHL heeft topclubambitie en wil erfpacht stadion verlengen

De investeerders willen het stadion en de terreinen opkalefateren, maar willen dan meer zekerheid voor de toekomst. Foto: hsb

Oud-Heverlee / Leuven -

Voetbalclub OH Leuven onderhandelt met het stadsbestuur over een verlenging van de erfpachtovereenkomst voor het stadion tot 2047. De oppositiepartijen reageren bezorgd, want zo zou de club ook minder snel haar leningen moeten afbetalen.

De huidige erfpachtovereenkomst tussen de stad en OHL loopt af in 2031. Dat is ook de datum waarop de circa 11 miljoen euro leningen aan de stad moeten worden terugbetaald. Maar voorzitter Chris Vandebroeck zit momenteel aan tafel met de stad om de erfpacht met zestien jaar te verlengen. “2031 lijkt nog ver, maar in het voetbal is veertien jaar niets”, zegt hij. “Als we willen werken aan een langetermijnvisie, dan is een langere erfpacht nodig. De Thaise investeerder King Power heeft de ambitie om van onze club een absolute topclub te maken, en wil ook investeren in het stadion. Als je investeert en het stadion opkalefatert zoals we nu bezig zijn, dan is het logisch dat je dat doet om er achteraf ook nog lang van te genieten. Anders heeft het geen zin.”

Burgemeester Louis Tobback (SP.A) bevestigt de onderhandelingen en geeft aan dat de stad ook open staat voor een verlenging van de erfpacht tot 2047. “Zoals gezegd toen bleek dat er een buitenlandse investeerder kwam, geven wij de club niet langer de 280.000 euro subsidies die we hen in het verleden jaarlijks gaven. We zijn bereid in ruil daarvoor wel meer zekerheid te geven en de erfpacht te verlengen. Dat wordt momenteel besproken, maar het is zeker nog niet officieel beslist”, aldus de burgemeester. Hij benadrukt ook dat alle investeringen die gedaan worden sowieso eigenlijk voor de stad zijn als de erfpacht afloopt. Dus doet de stad geen slechte zaak.

“5 miljoen verliezen”

De Leuvense oppositiepartijen Groen, N-VA en Open VLD reageren wel eerder afwijzend op de verlenging van de erfpacht. Zij vrezen namelijk dat de club door de verlenging gewoon extra tijd krijgt om de leningen terug te betalen. “Dat klinkt niet zo erg, maar dat is het wel”, zegt Groen-raadslid Thomas Van Oppens. “Geld wordt minder waard met de tijd. Als de huidige inflatie aanhoudt, verliest het geld zo'n 45 procent van zijn waarde tegen 2047. Dat betekent dat wij zo'n 5 miljoen verliezen.”

Ook Lorin Parys (N-VA) is daarover niet te spreken. “Nochtans was het feit dat King Power de lening tijdig zou terugbetalen de doorslaggevende factor in de beslissing van de stad om haar akkoord te geven voor een verkoop aan King Power”, vult hij aan.

Volgens Vandebroeck staan de afbetalingstermijn van de leningen en de erfpachtovereenkomst in theorie los van elkaar, maar zou de club inderdaad liefst zien dat ook de afbetalingstermijn verlengd wordt.

“Dat heeft niets te maken met meer tijd willen voor die leningen”, zegt hij. “De drijfveer ligt echt bij die langetermijnvisie. Het zou handig zijn als alles op dezelfde termijn komt. Zowel de leningen en de erfpacht, als onze eigen overeenkomst met King Power. Die loopt nu voor tien jaar. Maar als de erfpacht verlengd wordt, plannen we ook een verlenging van ons contract met onze investeerders. Als al die termijnen tot 2047 gebracht worden, kunnen we echt aan een langetermijnvisie met topclubambitie werken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio