Familie dient klacht in tegen VTM: “We waren fan. Tot we de dood van onze zoon op tv zagen”

Familie dient klacht in tegen VTM: “We waren fan. Tot we de dood van onze zoon op tv zagen”

De vader van een dertiger die in april om het leven kwam, dient een klacht in tegen het productiehuis achter het VTM-programma ‘Helden van Hier: In de Lucht’. Zonder dat de familie er vooraf over gecontacteerd was, zagen ze plots op tv hoe agenten en verplegers het hadden over het dodelijke ongeval van hun zoon. “We kregen details te zien waar de hulpverleners tegen ons vaag over bleven, net om ons daarvan te sparen”, zegt Luc Janssen (55) uit ­Knokke-Heist.

In de bewuste aflevering is te zien hoe de hulpdiensten zich naar het station van het West-Vlaamse Beernem reppen voor een wanhoopsdaad. De 34-jarige Timothy, die gecolloqueerd was omdat hij zware ­psychoses doormaakte, had zichzelf even voordien het leven benomen. De commentaren van de hulpverleners tijdens de uitzending zijn bijzonder expliciet, de hulpdiensten beschrijven letterlijk hoe ze het lichaam aantroffen. In combinatie met de beelden laat dit weinig aan de verbeelding over.

Familie dient klacht in tegen VTM: “We waren fan. Tot we de dood van onze zoon op tv zagen”
De beelden over de wanhoopsdaad van Timothy (linksonder) was een mokerslag voor vader Luc, zus Kelly en broer Justin Foto: RR.

Hoewel nergens in het programma de identiteit van het slachtoffer genoemd wordt, was het voor de moeder van Timothy, die nietsvermoedend naar de aflevering zat te kijken, meteen duidelijk dat het fragment over haar zoon ging. Vader Luc kreeg het fragment pas later te zien, omdat zijn vrouw en dochter de aflevering gewist hadden. “We namen elke aflevering op, maar de negende bleek verwijderd”, zegt Luc. “Toen mijn vrouw en dochter zich vreemd gedroegen, rook ik onraad en zocht ik de beelden op. “Ik zat bevroren op mijn stoel.”

Het gezin contacteerde zowel VTM als productiehuis Geronimo. “Er volgden excuses, maar een duidelijke uitleg kwam er niet”, zegt Luc, die een advocaat onder de arm nam. “We gaan een deontologische klacht neerleggen tegen VTM en het productiehuis bij de burgerlijke rechtbank”, zegt meester Thomas Vandemeulebroucke. “Ze hadden die mensen op voorhand moeten verwittigen.”

Toch zou vader Luc de uitzending niet tegengehouden hebben. “Maar ik zou vragen het niet op die manier te brengen. We wilden de details niet kennen, maar kregen ze toch te horen. Voor ons gezin is dit een zoveelste mokerslag. Na vijf maanden waren we eindelijk wat begonnen met de verwerking. Maar dit slaat ons weer een heel eind terug.”

Sara Vercauteren van VTM betreurt dat de familie ongevraagd details over de dood van de jongeman moest vernemen. “Ik wil benadrukken dat het productiehuis met de grootste zorg tewerk gaat en strenge procedures hanteert”, zegt Vercauteren. “We willen uitdrukkelijk onze excuses overmaken.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Corrigeer

MEER NIEUWS