Je zou bijna denken dat deze foto bewerkt is, maar hij toont een gruwelijke waarheid

Je zou bijna denken dat deze foto bewerkt is, maar hij toont een gruwelijke waarheid

Detail uit de foto van Hazra. Foto: Biplab Hazra

Twee olifanten, vermoedelijk moeder en kind, rennen in doodsangst een straat over. De voorpoot van de moeder staat in brand, de kleine olifant is achteraan gehuld in vlammen. Op de achtergrond staat een joelende menigte toe te kijken hoe de dieren wegvluchten. Fotograaf Biplab Hazra noemde de foto ‘Hell is Here’ en voor de olifanten in kwestie was niets minder waar.

De schokkende foto heeft Hazra de titel van ‘Wildlife Photographer of the Year’ van Sanctuary Asia opgeleverd. Hij nam de foto in de Indiase deelstaat West Bengalen, waar het gebruikelijk is voor dorpelingen om brandende ballen teer en kleine bommetjes naar olifanten te werpen die te dicht bij het dorp komen, om hen af te schrikken.

“Voor deze slimme, zachte en sociale dieren die al eeuwenlang op het subcontinent wonen, is de hel hier en nu”, vertelde Hazra aan de New Indian Express. Hij vertelde er ook bij dat hoewel het gebruikelijk is om vuur te gebruiken om olifanten af te schrikken, het de dieren vaak boos of van streek maakt waardoor de uiteindelijke vernieling nog erger wordt.

(lees hieronder verder)

“Het kalf is mogelijk niet opzettelijk in brand gestoken door de dorpelingen die in de buurt van het leefgebied van de olifanten wonen”, vertelde hij. 70 procent van alle Aziatische olifanten in de wereld leeft in India, in West Bengalen zou het gaan om een populatie van zo’n 800 dieren.

Op de Facebookpagina van Sanctuary Asia brengt een dorpeling meteen zijn kant van het verhaal. “Ons dorp krijgt regelmatig wilde en onhandelbare dieren over de vloer uit het bos. Natuurlijk ligt de fout bij ons. Omwille van hevige vernieling van de leefgebieden van de olifanten, komen ze naar onze dorpen. Dit is al jaren een groot probleem”, zo schrijft de persoon in kwestie.

“Als de kudde dichtbij een dorp komt, huurt de lokale overheid mensen in om ze terug naar de jungle te drijven. Deze mensen staan lokaal bekend als de Hulia Party. Ze gebruiken kleine en luide bommetjes, grote en felle lampen, harpoenen, drums, fakkels en pijl en boog om de dieren af te schrikken.”

“Er bestaat geen discussie over dat deze dieren fel lijden door ons toedoen. Maar het is ook waar dat ze het leven van arme burgers die afhankelijk zijn van de landbouw verwoest hebben. Ze hebben rijstvelden, aardappelvelden, graanvelden en ga zo maar door, verwoest. Heel wat boeren hebben zelfmoord gepleegd door de schade.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees