Verzekeraar Baloise is Amerikanen te snel af

Daarom lanceert Amazon Prime via een Duitse website in België

Daarom lanceert Amazon Prime via een Duitse website in België

Foto: AFP

Voortaan krijgt ook België een eigen Amazon Prime-webwinkel, waar je in het Nederlands kan shoppen. Je moet daarvoor wel naar een Duitse webpagina surfen. Noodgedwongen, zo blijkt. Want wie naar Amazon.be surft, komt bij een autoverzekeraar terecht. “Onze site is genoemd naar het populaire Volvo-model uit de jaren 60”, klinkt het bij Baloise. “En die geven we niet zomaar op.”

Voor wie Amazon nog niet zou kennen: kort samengevat is het een Amerikaanse webwinkel, waar je bijna alles kan kopen. Van boeken en videogames over kledij en speelgoed tot zelfs huishoudapparaten. Het bedrijf is eigendom van de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, en is met de abonnementsdienst Prime al in dertien verschillende landen aanwezig, en voortaan ook in België.

“Dat wil zeggen dat onze klanten voortaan in het Nederlands kunnen shoppen en genieten van onbeperkte videostreaming, onbeperkte opslagruimte om foto’s op te slaan, speciale deals en de belofte om één dag later bestelde goederen aan huis geleverd te krijgen”, klinkt het.

Amazon pompte de afgelopen jaren miljoenen in Prime Video, de streamingdienst waarmee het Netflix naar de kroon wil steken. Onder meer het fel gehypete programma ‘The Grand Tour’ met de voormalige ‘Top Gear’ presentatoren is te zien op het streamingplatform.

Duitse website

Vreemd genoeg moeten de Belgische consumenten daarvoor niet naar een Belgische website surfen, maar worden ze naar een website met Duits extensie doorverwezen. De Vlaamse Amazon is terug te vinden op Amazon.de.

Een vreemde omweg waarvoor Amazon naar “praktische overwegingen” verwijst. “De Duitse website is de grootste binnen Europa. Zo bieden we meteen meer producten aan de Belgische klanten.”

Maar er is mogelijk een logischere verklaring: een ander bedrijf is eigenaar van de website Amazon.be. Al sinds augustus 1997 is die site onderdeel van verzekeraar Baloise.

Geen poot om op te staan

“Onze website is vernoemd naar de vennootschap Amazon Insurance, die dezer dagen bij het brede publiek bekend is als Volvo Car Insurance ”, zegt Bart Walraet van Baloise. “Amazon was een populair Volvo-model in de jaren 60. Vandaar de naam.”

Hoewel Amazon al sinds 1995 handel drijft, hebben de Amerikanen geen stevige poot om op te staan om de Belgische domeinnaam op te eisen. De vennootschap van de verzekeraar werd immers al in 1991 opgericht, of bijna vier jaar eerder. Of Baloise wel bereid is om de domeinnaam ooit af te staan, vrijwillig of tegen betaling? “Dat is momenteel niet aan de orde”, aldus Walraet.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees