24-jarige blijft toch in cel na raid op kraakpand in Gent

24-jarige blijft toch in cel na raid op kraakpand in Gent

Foto: archief/if

Gent - De laatste van de heethoofden die vrijdagnacht een kraakpand bestormden aan het Stapelplein in Gent werd woensdag door de raadkamer in vrijheid gesteld, onder strikte voorwaarden. Maar omdat het parket in beroep ging tegen de beslissing, blijft hij voorlopig toch in de cel. Dat is vernomen bij het parket Oost-Vlaanderen.

Een groep van 25 gemaskerde en met stokken gewapende supporters van KAA Gent vielen vrijdagnacht na een voetbalwedstrijd een gekraakt pand aan het Stapelplein in Gent binnen. Het pand was in een mediaheisa terechtgekomen nadat het was gekraakt en een Oost-Europees gezin er haar intrek had genomen.

De groep opgehitste voetbalsupporters, volgens het parket gemaskerd met sjaals en bivakmutsen en gewapend met stokken, geïmproviseerde slagwapens en Bengaals vuur, wou naar eigen zeggen "een signaal geven" en viel het pand binnen. Enkele ruiten sneuvelden en er was schade aan de voordeur. De politie was snel ter plaatse en arresteerde zes van de heethoofden.

Een van hen, een 24-jarige Gentenaar die voorzitter is van een officiële KAA Gent-supportersclub, zit tot vandaag in de cel. De raadkamer wou hem woensdagochtend vrijlaten, onder strikte voorwaarden.

Maar het parket van Oost-Vlaanderen tekende beroep aan, waardoor de jongeman in de cel moet blijven. De Kamer van inbeschuldigingstelling zal de zaak nu binnen de 15 dagen moeten behandelen. Tot die tijd blijft de 24-jarige in de cel.

Thomas Gillis, de advocaat van de jongeman: "De gevangenis heeft een zware indruk op hem gemaakt. Het was een domme actie, daar is geen discussie over. Maar het is nooit de bedoeling geweest om mensen in elkaar te slaan. Ze zijn naar daar gegaan om een punt te maken. De beschadigingen waren beperkt. Het was bovendien geen weloverwogen raid. En de actie heeft niet langer dan een minuut geduurd."

Het kraakpand in kwestie aan het Stapelplein blijft ondertussen bezet. Er is een procedure gestart bij de vrederechter. Maar er is nog geen vonnis bekend dat een datum voor een verplichte uitzetting of ontruiming bepaalt.

Corrigeer

NIEUWS