Staatsbezoek met een geurtje: New Dehli sluit scholen wegens luchtvervuiling, Filip en Mathilde netwerken verder

Staatsbezoek met een geurtje: New Dehli sluit scholen wegens luchtvervuiling, Filip en Mathilde netwerken verder

Filip verwelkomd door India en smog. Foto: Photo News

Weinig aandacht voor het vijfdaagse staatsbezoek van ons Belgisch koningspaar in de Indiase media want terwijl Filip en Mathilde lustig netwerken, hapt de hoofdstad New Dehli naar adem. De luchtkwaliteit is er extreem slecht en vandaag beslisten de autoriteiten om zelfs scholen te sluiten als gevolg van de extreme vervuiling.

Alle openbare en privé-scholen blijven, met het oog op de verslechtering van de luchtkwaliteit in New Delhi, nog zeker dicht tot zondag. “Wanneer het gaat om de gezondheid van de kinderen kunnen we geen compromissen sluiten”, twitterde Manish Sisodia, een plaatselijke verantwoordelijke.

<a href='http://172.23.17.247:53131/?uuid=1d3d706a-c46d-11e7-a11a-61c08b6ff732' id='d4842758e449' target=''>Staatsbezoek met een geurtje: New Dehli sluit scholen wegens luchtvervuiling, Filip en Mathilde netwerken verder</a>
New Dehli is de meest vervuilde stad ter wereld. Foto: AFP

Gezondheidsrisico

De inwoners van New Delhi ontwaakten woensdag voor de tweede dag op rij in een in zware smog gehulde stad. De vervuiling vormt een groot gezondheidsrisico voor de bevolking want ze overtreft ruimschoots de gezondheidslimiet. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijn stof (PM2,5) een norm van 25 microgram per kubieke meter hanteert, tekenden de meettoestellen in de stad waarden op tussen de 400 en 700 microgram.

PM2,5 zijn deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer en op die manier dus diep kunnen doordringen in de longen en zo schade aanrichten. De vervuiling kan beroertes, hartkwalen en kanker veroorzaken.

Meest vervuilde stad ter wereld

In 2014 klasseerde de Wereldgezondheidsorganisatie New Delhi nog als de meest vervuilde stad ter wereld, onder meer door de uitstoot van de bijna 10 miljoen voertuigen die er rondrijden. Andere oorzaken zijn kookvuren, afvalverbranding in open lucht, koolcentrales, steenbakkerijen aan de stadsrand en het verbranden van stro op omliggende velden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees