Seks & Relaties

Zit je relatie in een sleur? Probeer dan eens miniseks en 49 andere tips

Zit je relatie in een sleur? Probeer dan eens miniseks en 49 andere tips

Foto: Shutterstock

De Nederlandse relatiedeskundige Paulien Timmer heeft met '50 Relatieboosters' een nieuw boek uit dat koppels die even in een dipje zitten daar weer uit wil halen. Daarom stelt ze vijftig eenvoudige trucjes voor die je dagelijks telkens maar vijf minuten kosten en toch maken dat de relatie weer de goeie richting uitgaat. Maar is dat wel allemaal zo makkelijk als het klinkt? We vroegen het haar.

De mini-briefjesbooster, de naakte-nachtbooster en het verdiepende vragenvuur, met deze tips pakt Paulien Timmer uit in haar nieuwste boek '50 Relatieboosters'. Ze dagen je respectievelijk uit om leuke kattenbelletjes naar elkaar te schrijven, eens naakt samen te slapen en ze schuift enkele vragen naar voor die je eens dieper gaan dan 'Hoe was je dag?'. Het zijn allemaal handige tips die je dagelijks maar vijf minuutjes van je tijd kosten en waar ze zelf onderzoek naar heeft gedaan. 

Hoe ben je bij die vijftig tips terechtgekomen?

"Bij het maken van mijn vorige boek 'Lang+gelukkig' sprak ik drie jaar geleden met honderd koppels en wat het geheim is van hun succesvol, langdurig huwelijk. Zo kreeg ik concrete acties te horen die ze elke dag doen om hun huwelijk goed te houden en dat bracht me op het idee voor '50 Relatieboosters'. Vervolgens heb ik ook heel wat onderzoeken bekeken en daar tips uitgeplukt. Die werden dan door 250 koppels uitgeprobeerd en zo kwam ik tot een selectie."

Je zegt dat heel wat mensen niet door hebben dat ze uit elkaar aan het groeien zijn, maar aan wat kun je dat dan merken?

"Er zijn een aantal signalen die alarmbelletjes kunnen doen afgaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als er in je hoofd zaken spelen waarvan je partner niet op de hoogte is, als er meer irritaties zijn en minder begrip voor elkaar en als je iets meemaakt en je partner niet de eerste is die je wilt opbellen." 

Waarom zijn vijf minuten per dag voldoende?

"Vijf minuten zijn niet altijd voldoende, maar soms heb je nu eenmaal niet veel tijd. Uit onderzoek is gebleken dat partners gemiddeld maar zeven minuten per dag bewust aan elkaar besteden. Ik reik gewoon tips aan die uit te voeren zijn in die korte tijdspanne en die zouden moeten volstaan om de relatie te onderhouden en om dicht bij elkaar te blijven. Bijvoorbeeld een weekendje weg zou dan de kers op de taart moeten zijn. Dit zijn dus tips voor wie al een gezonde basis heeft."

(lees verder onder foto)

In het boek staan weinig tips die met seks te maken hebben, terwijl dat net een belangrijk onderdeel is van een relatie. Hoe komt dat?

"Er ligt vaak te veel druk op seks en ik wil net die druk wegnemen door andere alternatieven aan te bieden die je dichter bij elkaar doen komen. Voor veel mensen is seks het enige moment van verbondenheid en dan kan het al eens snel fout gaan lopen. Passie komt net voort uit verbondenheid. Als de relatie beter is dan komt de seks vanzelf."

Een opvallende wel: miniseks waarbij de penis vijf à tien minuten in de vagina blijft zitten zonder dat er wordt overgegaan tot echte seks. Kan je daar een woordje meer over uitleggen?

"Het is een tip die uit de tantra (Oosterse, spirituele benadering van seks, red.) komt. Hierbij wordt de focus op klaarkomen weggenomen. Je kunt ook effect hebben van seks zonder dat er een hoogtepunt aan te pas komt. Zo ligt de nadruk voor een keer niet op presteren, maar wel op een bijzondere manier van contact. Het kan al nuttig zijn om dit een paar keer per week te doen."

Aan jouw studie namen 250 koppels deel, welke tips sprongen er bij hen uit?

"Wat ik net grappig en leuk vond, was dat er heel veel verschillende reacties en voorkeuren waren bij de koppels. Daaruit blijkt nog maar eens dat elke relatie anders is en dat niet hetzelfde voor iedereen werkt. Ieder koppel kan in het boek wel een of twee ideetjes halen die voor zijn relatie werken."

'50 Relatieboosters: een happy relatie in 5 minuten per dag' door Paulien Timmer, uitgegeven bij Prometheus, richtprijs 16,99 euro

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees