Vlaamse slachtoffers van seksueel geweld in de sport doorbreken het taboe: “Niemand zou me geloven”

Seksuele intimidatie en seksueel misbruik woekert overal in onze samenleving en wordt doodgezwegen. Zelfs in de sport - een wereld van plezier en gezondheid - wordt 1 op de 5 minderjarigen slachtoffer van seksueel geweld. Met dat onderwerp heeft Pano woensdagavond een beklijvende reportage klaarstaan. Leen, Jolien en Julie, drie moedige vrouwen, doorbreken het taboe rond seksueel geweld in de sport. Ze doen voor het eerst openlijk hun verhaal over de horror.

Leen is nu 34, maar van haar veertiende tot haar twintigste misbruikt door haar judocoach. Vaak verschillende keren per week. “Hij had me helemaal in zijn macht. Hij had zich in mijn gezin gewurmd, was een goede vriend aan huis geworden. Hij controleerde àlles wat ik deed en met wie ik omging, hij bepaalde heel mijn leven”, vertelt de vrouw. Hulp zoeken dat durfde ze niet. “Hij chanteerde me met brieven die hij me dwong te schrijven. Dreigde met het judo helemaal van mij af te pakken. Ik ben heel vaak huilend in slaap gevallen, hopend dat ik de volgende ochtend niet meer zou wakker worden.”

Jolien (18) werd op haar twaalfde verkracht door haar zwemtrainer. Het begon met lieve sms-jes en berichtjes op Facebook, dan meer seksueel getinte berichten. Het eindigde met een verkrachting toen ze alleen thuis was tijdens de examens. “Ik durfde het niet te vertellen, want niemand zou mij geloven: ik was maar een gewoon meisje en hij was de populaire trainer.” Leven met dat vreselijke geheim maakte Jolien radeloos. “Ik sloot me op mijn kamer op. Ik dacht zelfs aan zelfmoord.”

Julie (28) werd als tiener begluurd en aangerand door haar atletiekcoach. “Ik stond al onder de douche toen hij binnenkwam. Ik stond daar met mijn handdoek, heel stuntelig. Want je wilt je eigenlijk wel aankleden, maar je wilt niet dat iemand daar staat. En dan had ik echt zoiets van: Dat wil ik niet. Ik wil niet dat jij hier staat. Maar hij bleef wel staan.”

Vijf na twaalf

“Er zijn in Vlaanderen 24.000 sportclubs, met 850.000 minderjarige sporters. Het gaat dus om duizenden kinderen die dit in de loop der jaren meemaken. Het is echt vijf na twaalf, we moeten nu actie ondernemen om sporten weer veilig te maken voor onze kinderen. En toch zijn er nog mensen bij sportorganisaties, federaties en clubs die grensoverschrijdend gedrag minimaliseren of negeren”, zegt criminologe Tine Vertommen, die ‘Voice’ leidt, een wetenschappelijk onderzoeksproject naar seksueel geweld in de sport dat in acht Europese landen loopt.

Pano: ‘Vuil Spel’, op woensdag 8 november, om 21.25 uur op Eén.

Corrigeer