Aartsbisschop Jozef De Kesel moet getuigen op assisenproces van ‘diaken des doods’

Aartsbisschop Jozef De Kesel moet getuigen op assisenproces van ‘diaken des doods’

Foto: BELGA

Menen / Brugge -

Het is een primeur voor ons land. Aartsbisschop van Brugge Jozef De Kesel moet op 30 januari getuigen op het assisenproces tegen Ivo Poppe, beter gekend als de ‘diaken des doods’.

Het eigenlijke proces start op 15 januari 2018 met het samenstellen van de jury van twaalf gezworenen die over het lot van diaken Poppe zullen moeten beslissen. De Kesel komt op 30 januari aan het woord.

Ivo Poppe staat vanaf half januari twee weken lang voor de volks­jury terecht op beschuldiging van moord op minstens tien personen. Moorden die hij sinds 1978 zou hebben gepleegd toen de ­diaken uit Wevelgem als verpleger in het ziekenhuis van Menen werkte.

Aartsbisschop Jozef De Kesel moet getuigen op assisenproces van ‘diaken des doods’
Ivo Poppe

De slacht­offers waren niet alleen zijn ­patiënten, hij wordt ook beschuldigd van vier moorden op familieleden. Zijn grootoom verstikte hij met een kussen, zijn peter werd ­gedood met een overdosis valium. En de diaken ­vermoordde ook zijn eigen moeder en schoonvader, telkens door ‘s nachts lucht in hun aders te spuiten.

De beschuldigde vindt niet dat hij een moordenaar is. Hij wilde naar eigen zeggen enkel terminale patiënten ‘helpen’ door hen uit hun lijden te verlossen. Maar volgens het openbaar ministerie klopt dat niet.

De advocaten van Ivo Poppe, An Govers en Filip De Reuse, willen De Kesel laten getuigen omdat hij van 2010 tot 2015 aan het hoofd van het Brugse bisdom, waar de diaken actief was. De man had een onberispelijke staat van dienst. Poppe hoopt nu dat de aartsbisschop voor hem een goed woordje zal doen in de assisenzaal.

De diaken riskeert een levenslange opsluiting.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees