De zoekers

Einderedactrice 'Magazine'

  • 36 jaar
  • Getrouwd, moeder van twee zonen Jules (7) en Theo (bijna 4)
  • Woont in Mechelen
  • “De titel van Idealist is geen hoedje dat je even opzet. Omdat er nog zoveel te zoeken is, doe ik er nog een jaar bij. Lukt het dit jaar wel om de auto vaker te laten staan? Minder plastic te gebruiken? Een groenteabonnement te nemen?”

Life

COLUMN. Waarom je oude kranten niet moet weggooien

COLUMN. Waarom je oude kranten niet moet weggooien

Ha, love it als de dingen plots samenvallen. Na vier weken in september en oktober waarin mijn focus op geen eten weggooien lag en ik ook op restaurant restjes ging bestellen wil ik me in mijn duurzaamheidszoektocht op iets anders richten. Papier! En zo beland ik toch weer in de restjes, maar zónder geurtje. Want hoeveel papier gooi ik eigenlijk niet weg?

“Jij probeert duurzamer te leven?” Het duurt nooit lang voor daarop volgt: “Zou je dan niet beter je krantenabonnement opzeggen?” Nee, uiteraard, ik werk op een redactie, wat had u gedacht. En ja, niets kopen is natuurlijk altijd duurzamer, maar niet meer leven hoeft dat ook niet te betekenen. Dat is voor mij dit jaar wel gaan betekenen dat ik probeer bewuster om te gaan met wat zijn kost aan de wereld heeft. Ik kan dus inderdaad misschien meer met die stapel papier voor die in de papierbak belandt. En dat kan een leuker tweede leven zijn dan patattenschillenvanger of vocht-op-de-bodem-van-de-vuilnisbak-absorbeerder (ook wel eens nuttig, dat wel).

Vliegtuigjes en hoedjes vouwen (toch 5 minuten speelpret), maar ook kaartjes, lampionnen en slingers knutselen (een workshop van een avond). Of toch een kruk bouwen uit magazines met een riem errond, gezien op Pinterest (een vaag toekomstplan)? Hier met dat papier, want wat deze drie papierlovers doen, is gewoon inspirerend.

COLUMN. Waarom je oude kranten niet moet weggooien
Vertelles

1) Mijn zelfgemaakte papieren slingers lukken nooit zo goed als die van Elles de Koe. Haar ken je misschien nog van het tv-programma De Designers uit 2010, of van de raad die ze soms in de media mag geven als het over duurzaamheid gaat. In haar (duurzame) cadeauwinkel Vertelles in Mechelen organiseert ze workshops “creatief met oud papier” (binnenkort zelfs, nu zondagnamiddag 12 november en volgende dinsdagavond, of eenvoudigweg op aanvraag, als je minstens met z’n vieren bent). Zij zorgt voor materiaal, jij maakt wat je wilt: enveloppen, cadeauverpakkingen of kaartjes en slingers, alles is mogelijk. En je kunt er haar toestel om perfecte rondjes te snijden gebruiken: dat blijkt het geheim achter een slinger die er minder homemade uitziet dan mijn pogingen die nooit langer dan een kleuterfeestje kunnen blijven hangen.

2) Ook in de duurzame Nederlandse uitgeverij Loopvis hebben ze zo’n rondjesmaker. Zij verwerken papieroverschotten (en andere restjes!) in kaartjes en notitieboekjes, waarvan ik er sowieso nooit genoeg kan hebben. Momenteel zijn in de webshop Herbarium-boekjes te koop, waarbij (en daar zijn ze dus toch weer) keukenrestjes in de omslagen verwerkt zijn. “We hebben een droogrek mogen neerzetten in de keuken van een bevriende kok en zo hebben we een heleboel uienschillen, wortelloof enzovoort kunnen verzamelen en drogen”, zegt Marije Sietsma. Later volgen boekjes gemaakt van papieroverschotten van het kookboek Pindakaas. Dat is in Nederland genomineerd als Kookboek van het jaar (onze test leest u hier), morgen weten we of het boek het haalt. De lay-out waarbij de foto’s op mooi papier staan en de recepten op bruine blaadjes die wel wat vette vingers kunnen verdragen, verdient toch minstens de duurzaamheidsprijs. Omdat dat druktechnisch nogal een hoogstandje bleek, moesten achteraf uit alle 3.000 exemplaren blaadjes gescheurd worden. Genoeg dus om heel wat notitieboekjes te vullen. En op mijn verlanglijstje te belanden.

COLUMN. Waarom je oude kranten niet moet weggooien
Loopvis

3) In ons land geven de grafische designers Linde Luyten en Tille Lingier met ReDo Papers papieroverschotten een nieuw leven: je vindt er onder andere kalenders of (je kunt er echt nooit genoeg van hebben) notitieblokjes, maar kunt er ook een abonnement op “een kilo papier” nemen: voor 70 euro krijg je elke maand een papieren verrassing in je brievenbus, goed voor een kilo gered papier in totaal.

COLUMN. Waarom je oude kranten niet moet weggooien
ReDo Papers

Meer papier in de brievenbus en minder in de vuilnisbak. En nieuwe, lege notitieboekjes, daar word ik toch een beetje vrolijk van.

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers