“Ik ga je slaan als je je hoofddoek niet draagt”, kreeg deze Iraanse vrouw te horen. Dat liet ze niet zomaar gebeuren

In Iran komen alsmaar meer vrouwen in opstand tegen de religieuze wet die hen verplicht een hoofddoek te dragen. Ze doen dat op een opvallende manier: de straat opgaan zonder sjaal of sluier én filmen hoe mannelijke (en vrouwelijke passanten) reageren. De vrouw in deze video filmde hoe ze terechtgewezen en bedreigd werd, en toonde dat ze zich niet zomaar wil laten doen.

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 is het (deels) bedekken van de haren verplicht voor vrouwen in het land. Ook ontblote benen of armen zijn verboden. Nochtans waren Iraanse vrouwen vóór de revolutie wel vrij in hun kledingkeuzes. Minirokjes, losse haren en topjes met korte mouwen kleurden het straatbeeld. Vandaag is dat onmogelijk, maar daar gaat niet iedereen nog langer mee akkoord.

“Ik ga je slaan”

Verschillende vrouwen ondernemen actie door te filmen hoe ze zonder hoofddoek op straat lopen. De reacties van de omstaanders zijn niet mals. Zo is in een filmpje te zien hoe een man op een filmende vrouw afstormt en roept dat hij haar zal slaan als ze haar hoofddoek niet snel opzet. De vrouw laat haar echter niet afschrikken en blijft het gebeuren filmen.

Toch zijn niet alle reacties negatief. Zo verschijnt er een filmpje van een Iraanse man die zijn dochtertje toespreekt in de auto. “Mijn inspiratie om de campagne te voeren en de hijab-verplichting te bestrijden, is de toekomst van mijn dochter. Ik wil dat ze vrijelijk haar keuzes kan maken onder de beste omstandigheden. Lang leve White Wednesdays!”

#WhiteWednesdays

Het is niet de eerste keer dat Iraanse vrouwen én mannen van zich afbijten in een poging om verandering te brengen. Eerder al ontstond een gelijkaardig initiatief: #WhiteWednesdays. Het idee kwam van Masih Alinejad, de oprichtster van My Stealthy Freedom, een beweging die zich al langer verzet tegen de ouderwetse wetten van het land. Wie de hashtag opzoekt, vindt al snel meer dan 3600 berichten en foto’s terug van Iraanse vrouwen én mannen die de beweging steunen. Een gedurfde zet, als je weet dat de meeste sociale media platformen geblokkeerd worden in Iran om dergelijke initiatieven geen klankbord te geven.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees