Nergens wordt zo makkelijk ingebroken als in studentenkoten

 Nergens wordt zo makkelijk ingebroken als in studentenkoten

Foto: fvv

Gent -

Het zijn dan wel nog geen examens, maar toch zijn heel wat studenten gebuisd: hun kot is niet altijd goed op slot. Nog tot morgen gaat de studentenpreventiecoach met de politie op pad om diploma’s uit te reiken aan studenten die het wel goed doen.

“We gaan de proef op de som nemen”, zegt studentenpreventiecoach Chantal Smits terwijl ze aanbelt bij een woning met zeven studentenkamers in Ekkergem. Ze duwt snel na elkaar op alle bellen aan de gevel. Zonder dat iemand vraagt wie er aan de deur is, wordt op de knop gedrukt die de voordeur automatisch opent. Plots staan we in de hal. Niemand komt naar beneden om ons te ontvangen. We hebben vrij spel. We kloppen op de eerste binnendeur onderaan de trap. Geen antwoord. We proberen de klink en de deur gaat open. Niemand is aanwezig en op een stoel staat een opengeklapte laptop te blinken. Als we inbrekers waren geweest, stonden we zonder enig breekwerk na 30 seconden weer op straat met een mooie buit.

 Nergens wordt zo makkelijk ingebroken als in studentenkoten
Studentenpreventiecoach Chantal Smits “buist” een student wiens laptop in zijn afwezigheid zomaar kon gestolen worden uit zijn kot Foto: fvv

“Dit is echt geen uitzondering”, zegt studentenpreventiecoach Chantal Smits terwijl ze aan de deur van het niet afgesloten kot een papier hangt: Helaas, jouw kot was niet op slot. Met daaronder de vraag even contact te nemen met de coach.

Voordeur is zwakke schakel

We gaan in het gebouw verder op zoek naar de persoon die ons zomaar binnenliet. Op de eerste verdieping doet een meisje open: “Ik sluit altijd mijn deur af als ik mijn kot verlaat”, zegt Hanne, studente orthopedagogie. “Ook als je een douche neemt?”, vraagt de studentencoach. “Altijd, ook ’s nachts als ik binnen ben omdat ik niet wil dat er plots een zatte student in mijn kamer staat”, zegt ze. Voor ze het Kot-op-Slot-diploma krijgt, wil de meegekomen politieagent Geoffrey nog één ding weten: “Als je het pand verlaat, sluit je dan de voordeur dubbel in het slot?”

 Nergens wordt zo makkelijk ingebroken als in studentenkoten
Studente ortopedagogie Hanne krijgt haar diploma: “Ik sluit de deur van mijn kot altijd af”. Foto: fvv

“Ik wel, maar sommige bewoners hier vergeten dat wel eens.” De agent legt uit dat een voordeur die niet twee keer in het slot wordt gedraaid, door een inbreker in vijf seconden is opengeprutst. “Het heeft absoluut zin om de voordeur niet alleen maar achter je dicht te trekken. Elke seconde die de inbraak vertraagt, maakt de inbreker zenuwachtiger zodat de kans groot is dat hij afdruipt en een makkelijker prooi kiest.”

Vals gevoel van vertrouwen

Ondertussen komt een mannelijke student de trap af. Karel blijkt de bewoner te zijn die van in zijn kot de deur opende toen wij aanbelden.“Euh, ik dacht dat het meisje hieronder had aangebeld. Zij vergeet om de haverklap haar sleutel en belt dan beneden aan de voordeur.”

“Het probleem bij veel kotstudenten is dat zij denken dat hun kot veilig is omdat zij al de andere studenten in het gebouw goed kennen. Daardoor hebben zij een vals gevoel van vertrouwen”, zegt Smits. “En zo laten ze wildvreemde mensen binnen, vaak zonder het te beseffen. Met al die niet afgesloten binnendeuren hoeven ze maar te graaien wat ze kunnen meepakken. Je wil niet weten hoeveel fietsen zo al werden gestolen uit studentenkoten.”

INFO

Voor veiligheidstips voor kotstudenten: stad.gent/studenten/op-kot/veilig-op-kot

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio