Niet betalen van minnelijke schikking na betrapping op drugs? Tot 8.000 euro boete en drie maanden effectief

Niet betalen van minnelijke schikking na betrapping op drugs? Tot 8.000 euro boete en drie maanden effectief

Foto: Shutterstock

Hasselt / Lommel -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag acht bezoekers van het Day Dream dancefestival in Lommel veroordeeld die op 8 april 2017 met drugs op zak tegen de lamp liepen. Zes van hen, die met wiet betrapt werden, kregen een boete van 200 euro. De gerechtskosten liepen voor elke persoon op tot ruim 300 euro.

Een man met cocaïne kreeg bij verstek 3 maanden effectief en 8.000 euro boete. Een man met xtc en wiet werd veroordeeld tot 3 maanden cel met uitstel en 8.000 euro boete, waarvan een groot deel met uitstel.

Na hun betrapping op het dancefestival kregen ze een minnelijke schikking voorgesteld, maar ze verzuimden die tijdig te betalen. Voor wiet bedroeg de minnelijke schikking 75 euro en voor harddrugs 150 of 225 euro. Nu zijn de sancties zwaarder. De rechter vroeg zich af of jongeren op een festival zich tegenwoordig niet meer kunnen amuseren zonder drugs. “Toch wel”, klonk het uit de mond van de beklaagden die aanwezig waren op hun proces.

Het parket van Limburg hanteert sinds enkele jaren een nultolerantie inzake drugs op een festival. “Er wordt veelvuldig over gecommuniceerd, ook door de organisatoren. Vooral jongeren kunnen op festivals met drugs in contact komen. Soms zitten in de drugs zeer gevaarlijke stoffen. Ze weten niet wat ze kopen. In Dour viel in 2016 een drugsdode. Cannabis evolueert stilaan ook naar een harddrug gezien het hoge THC-gehalte, de werkzame stof in cannabis”, aldus de openbare aanklager.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees