Ze vroegen hun architect om 'iets speciaals te doen', dat lukte prima met vier woningen op een fabrieksloods

De vier units op het dak van de schrijnwerkerij hebben elk een oppervlakte van 11 vierkante meter en met een terras van 35 vierkante meter. Foto: pdv

Oudenaarde / Wortegem-Petegem -

Vier woningen op het dak van een industrieel gebouw. Met dit ontwerp won Delmulle Delmulle Architecten de ‘BIS Architectuurprijs 2017’ in de categorie ‘Inbreiding bij eengezinswoningen’. Vlaams minister Joke Schauvliege bezocht donderdag het project.

Een nieuwe loods ontwerpen in de Neringstraat in Oudenaarde. Met deze opdracht stapten Jeroen Roos en Nadja De Moor, zaakvoerders van de schrijnwerkerij Roos Hout & Bouw, naar hun architect.

“We hadden in de Neringstraat een vervallen pand gekocht en wilden iets totaal nieuw dat best speciaal mocht zijn”, vertelt Jeroen Roos. “De architect kwam met het idee op de proppen om op het dak van het nieuwe atelier vier woningen op te trekken. Echt wel een revolutionair idee dus, maar we waren meteen voor dergelijk project gewonnen. Omdat we de woningen ook zelf hebben gebouwd, is dit project uiteindelijk ook een visitekaartje.”

Dak als maaiveld

Het bouwproject combineert een ambachtsruimte met een woongedeelte, in een zone waar alleen industriële gebouwen mogen worden opgetrokken. Door de centrale ligging en het residentiële karakter van de omgeving ontwikkelden de ontwerpers een vooruitstrevende visie: het dak, anders een ongebruikte verharde oppervlakte, gebruiken als maaiveld voor het bouwen van woningen. De entiteiten kunnen complementair worden gebruikt: als kantoor of als thuis voor de werkplaatsgebruiker.

Het architectenbureau Delmulle Delmulle Architecten uit Petegem a/d Schelde won met het innovatieve bouwproject de ‘BIS Architectuurprijs 2017’: “Een oplossingsmodel om diverse ambachten te combineren en te laten integreren in woonwijken zonder de meestal storende loodsen”, zo loofde de jury.

Vier dakunits van 115 vierkante meter

“Met wat kunst- en vliegwerk past het project binnen het wettelijk kader”, vertelt architect Seger Delmulle. “Het project is gesitueerd in een ambachtelijke zone, waar volgens de regelgeving alleen ambachtelijke gebouwen kunnen worden opgetrokken. De hoofdbestemming van het project is ambachtelijk, want hoofdzakelijk schrijnwerkerij. De vier dakunits, met elk een oppervlakte van 115 vierkante meter en een terras van 35 vierkante meter, fungeren als ambachtswoning. Twee ervan moeten als kantoor of dienstruimte bij het atelier worden gebruikt. Het is de bedoeling om ook van deze twee wettelijk woningen te maken.”

Schauvliege onder de indruk

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, is onder de indruk van het project: “De analyse is bekend in Vlaanderen: we nemen nog steeds te veel open ruimte in, hoewel we worden geconfronteerd met klimaatverandering, vergrijzing, bevolkingsgroei, gezinsverdunning en mobiliteitsproblemen. Dat betekent dat we in de toekomst anders zullen moeten bouwen, creatiever en bij voorkeur op de meest geschikte locaties. Het hergebruik van de schrijnwerkerij Roos en het toevoegen van woningen is een inspirerend praktijkvoorbeeld dat terecht werd bekroond.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees