Een hele dag werken voor drie seconden beeld: nieuwe regisseur van legendarisch kinderprogramma moet vooral veel geduld hebben

Een hele dag werken voor drie seconden beeld: nieuwe regisseur van legendarisch kinderprogramma moet vooral veel geduld hebben

Freek Quartier zal de 3D-animatie van de Fabeltjeskrant regisseren. Foto: loh

Bellegem -

Freek Quartier mag de nieuwe Fabeltjeskrant regisseren. Het zorgde voor heel wat positieve reacties in de Kortrijkse deelgemeente Bellegem. Quartier zal er een jaar werk aan hebben.

Freek Quartier (33) uit Bellegem is geen onbekende in zijn werkomgeving. Maar nu het over de Fabeltjekrant gaat, weet iedereen hem wonen. “Ik had wel enige aandacht verwacht maar dat het zo zou lopen, dat kon ik niet inschatten. Het is leuk, maar dan mag het even stoppen. Het feit dat het over de Fabeltjekrant gaat, doet natuurlijk bij veel mensen een belletje rinkelen.”

Een halve eeuw nadat de eerste Fabeltjeskrant op televisie kwam, wordt een nieuwe 3D-animatie gemaakt van Meneer de Uil. En Freek Quartier mag de regie van deze productie op zich nemen. Quartier had al eerder gewerkt met Grid VFX en zo kwamen ze bij hem terecht.

Universeler en tijdlozer

“Ik ben er kind aan huis en wellicht vinden ze dat ik dat goed doe. En zoveel regisseurs voor animatiefilms zijn er trouwens ook niet. Het is een nichemarkt. Ondertussen is een test gedaan en zijn we bezig met een special van 25 minuten. Als je weet dat je per dag drie tot vier seconden nodig hebt, dan weet je hoeveel werk daarin kruipt. Nadien volgen de 52 episodes voor de serie. Het is zeker de bedoeling om de reeks uit te brengen. Als ik zie hoe de vroegere Fabeltjeskrant ook buiten België aansloeg, dan moet dat met de nieuwe serie ook lukken.”

Zomaar de oude afleveringen moderner maken, dat gaat niet. Het wordt dus anders. “Ik denk aan de poppen die toen gebruikt werden. De reeks moet universeler en tijdlozer worden. Bedoeling is wel de essentie van de reeks te behouden. Maar mensen gaan blijven vergelijken.”

Ontspannen met sport en muziek

Het succes van de Fabeltjeskrant evenaren wordt moeilijk, vreest Quartier. De uitzendingen hadden weinig concurrentie en waren een perfecte ‘voor het slapen gaan’. Nu kijken de kinderen wanneer ze maar willen op de iPad.“Het moet een programma worden dat zowel de kinderen kan boeien als de volwassenen die vroeger ook keken.”

Quartier deed al animatie voor een Asterix-film, voor de hamster in de Firmin-film. Hij verzorgde visual effects voor de K3-film Bengeltjes en hij maakte de begingeneriek voor Bevergem en In Vlaamse Velden.

Hij sluit niet uit dat hij later eigen creaties maakt als er tijd is. Om zich te ontspannen is er ook de muziek. “Af en toe moet je je hoofd nog kunnen leeg maken en daar dient de muziek en ook sport voor.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees