OPINIE. 'Het imago van Gent verdrinkt tussen de hoeraberichten en doemverhalen. Stop ermee'

OPINIE. 'Het imago van Gent verdrinkt tussen de hoeraberichten en doemverhalen. Stop ermee'

Foto: fvv/mco

Gent - We rijden ons vast, Gent. We rijden rondjes in een vicieuze circulatie-cirkel.

Doemberichten versterken een imagoprobleem dat mensen weghoudt, wat dan weer voor meer doemberichten zorgt. Het weglachen van grote problemen lokt frustratie uit over kleine problemen. Wat begrip voor grote problemen dan weer moeilijker maakt.

Ondernemersorganisatie Unizo wandelde deze week nog eens op de slappe koord tussen kritisch en constructief over het Gentse circulatieplan. Het resultaat:

  • “Gentse ondernemers niet tevreden over circulatieplan” (VRT)
  • “Amper kwart van Gentse ondernemers positief over circulatieplan” (Trends)
  • “Helft Gentse ondernemers is tegen circulatieplan” (De Morgen)
  • “Helft ondernemers ziet omzet dalen door circulatieplan” (De Gentenaar)
  • “Gentse handelaars zien omzet dalen ‘door circulatieplan’” (De Standaard)

Kunnen we het mensen van buiten de stad kwalijk nemen dat ze geen goesting krijgen om bij ons hun euro’s te komen uitgeven? En zo blijft de cirkel draaien.

Het probleem is dat we het niet eens raken over wat werkt en wat niet. Elke file is de schuld van Filip Watteeuw. Elk positief feit is fake news. En elk negatief geluid wordt weggezet als vals geklaag van middenstanders. Elke kant ziet zijn eigen feiten, waardoor er geen basis is voor medeleven met elkaar of voor een compromis.

De Gentenaars vinden geen gemeenschappelijke grond. Het ene kamp begraaft zich in een blinde haat voor alles wat Filip Watteeuw doet. Het andere kamp stelt Gent voor als een rooskleurige droomstad. Beiden hebben ongelijk.

Daarbij komt nog eens een flinke dosis alternatieve feiten op sociale en in klassieke media. En zo verliezen we uit het oog waar het echt om gaat: Gent en het circulatieplan beter maken, voor iedereen.

Om dat waar te kunnen maken moeten we het dringend grosso modo eens raken over enkele grote tendensen. Bijvoorbeeld: het plan zorgt niet voor grote problemen, maar moet wel op verschillende punten bijgestuurd worden. Of: de files zijn verschoven, maar niet verlengd.

Nog: Gent is niet “dood”. Maar: een deel van de Gentse handel heeft minder omzet, vooral omdat we met een serieus imagoprobleem zitten bij shoppers van buiten de stad. Er zijn meer fietsers. Er zijn niet meer faillissementen. Er staan minder auto's in de centrumparkings.

Dat is allemaal te onderschrijven met feiten of data of de meeste signalen en getuigenissen wijzen in die richting. Het is een genuanceerde realiteit van winnaars en verliezers. Die moeten we aanvaarden. Maar dat lukt niet. De ruis overheerst. We vinden geen gemeenschappelijke waarheid.

Waar zijn de handelaars die op lange termijn willen kijken? Waar zijn de fietsers die wel stoppen voor overstekende voetgangers? Waar zijn de automobilisten die luidop durven zeggen dat ze mee files veroorzaken? Waarom is er een Facebook-groep tégen en eentje vóór het circulatieplan, maar geen Wat-kan-er-beter-aan-het-circulatieplan?

En waar zijn de politici die durven zeggen: Oke, het circulatieplan is niet perfect. Het werkt wel, maar hier en daar faalt het. Dat hadden of moeten we beter kunnen doen.

Het is dat of onszelf blijven verdrinken in hoeraberichten en doemverhalen. Maar dan zakt het Gentse imago gewoon verder weg in het moeras van het grote gelijk. En dan rijden we nog een jaar in cirkeltjes. Daar wordt niemand beter van.

Bert Staes is stadsreporter voor De Gentenaar

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio