VRT zet Bart De Pauw aan de deur: dit wordt de televisiemaker verweten

VRT zet Bart De Pauw aan de deur: dit wordt de televisiemaker verweten

Foto: Photo News

Over de inhoud van de meldingen over het grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw wil de VRT niets kwijt. Volgens verschillende insiders, die ook met onze redactie spraken, gaat het onder meer over aanhoudend seksueel getinte, expliciete sms’en - die hij ook bleef sturen nadat de slachtoffers hadden aangegeven dat ze daarmee niet gediend waren, en over stalking.

Sinds de affaire rond Hollywoodproducer Harvey Weinstein losbarstte, gonsde het ook in de Vlaamse televisiewereld van de geruchten over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. Onze redactie sprak de voorbije weken met vrouwen die er het slachtoffer van werden.

LEES MEER. VRT zet samenwerking met Bart De Pauw stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag

Geen van hen wil haar verhaal in de krant, sommigen relativeren de feiten, maar uit die getuigenissen kunnen we opmaken dat het gaat om een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had.

Soms zocht hij ze zelfs onverwacht en ongevraagd thuis op. Ze voelden zich door hem gemanipuleerd en in een hoek gedreven, zo luidt het. “Omdat De Pauw vaak verschillende leidinggevende functies op de set combineerde.”

“Niet gereageerd op basis van geruchten”

De feiten waarover de meldingen gaan, hebben zich de voorbije tien jaar afgespeeld. “We hebben hem met de meldingen geconfronteerd. Hij kreeg twee keer de kans om te reageren en heeft dat ook twee keer gedaan”, zei Bob Vermeir, manager communicatie bij de VRT donderdagavond in ‘De Afspraak’. “We hebben niet gereageerd op basis van geruchten, maar op basis van concrete getuigenissen. Bart De Pauw heeft - in tegenstelling tot wat hij beweert - de sms’en kunnen lezen. Gevallen van grensoverschrijdend gedrag nemen we ernstig, zeker als een persoon met een voorbeeldfunctie als Bart De Pauw ter sprake komt. De beslissing om de samenwerking stop te zetten, viel pas na enkele gesprekken met hem.”

Over hoeveel meldingen het in totaal gaat en de inhoud van de meldingen, wilde de openbare omroep niet kwijt. “Uit respect voor alle betrokkenen. We steunen de mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en moedigen hen aan om hiervan melding te doen bij onze preventieadviseur”, besloot Vermeir.

LETTERLIJK. Bart De Pauw brengt zelf klachten naar buiten

De VRT zal ook met onmiddellijke ingang stoppen met de uitzendingen van de zondagavondquiz ‘Twee tot de Zesde Macht’. Lees hier meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS