Vakantie

In 17 jaar tijd, meer dan 75 landen

Familie van wereldreizigers strijkt neer in Vlaanderen: “We hebben al veel gezien, maar België is fantastisch!”

Familie van wereldreizigers strijkt neer in Vlaanderen: “We hebben al veel gezien, maar België is fantastisch!”

Foto: Familie Zapp

17 jaar geleden besloten Herman en Candelaria Zapp om hun dromen waar te maken en de wereld af te schuimen. Op zoek naar prachtige plekken en memorabele mensen. Met hun Graham-Paige oldtimer vertrokken ze vanuit Argentinië naar Alaska, maar ondertussen zijn ze nog steeds niet gestopt met rijden. Nu strijken ze, samen met hun vier kinderen, neer in Vlaanderen. “Een geweldige ervaring”, zo vertelt de familie aan Het Nieuwsblad Online.

Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, maar ook Ronse en de Kempense velden staan op hun lijstje. De zes leden van de familie Zapp zijn er helemaal klaar voor om België te verkennen. “We hebben allemaal geweldige dingen gehoord over jullie land: een rijke eetcultuur, prachtige architectuur en vriendelijke mensen. We zijn er helemaal klaar voor”, vertelt Herman Zapp. Ze hebben zich hier gesetteld voor vijftien dagen, maar sluiten niets uit: hun reisschema ligt immers nooit vast.

Negatieve nieuwsberichten houdt hen niet tegen. Ook al hoorden ze over aanslag en terreur, ze waren niet van plan om België hun rug toe te keren. “Het maakt ons niet bang. Oké, naar sommige plekken kunnen we niet gaan. Syrië bijvoorbeeld. Maar vanuit België komen ook zoveel mooie schitterende verhalen. Dat wilden we zelf komen ontdekken.”

Dromen als 8-jarigen, realiseren als dertigers, doorgaan met vier kinderen

Ze waren acht jaar, toen Herman en Candelaria Zapp smoorverliefd werden op elkaar in de velden van Argentinië, tussen de pony’s en hun familieleden. De twee groeiden samen op en begonnen al snel te dromen van verre oorden en avontuurlijke reizen. “Maar de mensen zeiden tegen mij dat ik niet zo moest fantaseren. Dat het leven zwaar zou zijn. Dat we onze kost moesten verdienen. Maar mijn dromen konden ze niet wegkrijgen. Gelukkig maar”, vertelt Herman.

Als dertigers besloten de twee Argentijnen te doen wat heel wat mensen zouden willen. Ze pakten hun boeltje en begonnen te rijden. “Iedereen verklaarde ons voor gek. Maar vertel mij eens: wie is hier de gek? Diegene die zijn dromen achterna gaat of diegene die ze laat schieten?” lacht Zapp. Met hun Graham-Paige trokken ze de wijde wereld in. Op de kilometerteller staat ondertussen al meer dan 300.000 kilometer.

Familie van wereldreizigers strijkt neer in Vlaanderen: “We hebben al veel gezien, maar België is fantastisch!”
De reisroutes van de Familie Zapp tot nu toe. Foto: Familie Zapp

In hun wagen zitten nu ook vier extra reizigers: Pampa (geboren in de Verenigde Staten), Tehue (in Argentinië), Paloma (in Canada) en Wallaby (in Australië). Hun kinderen, allemaal tussen de zeven en zeventien jaar oud, vinden het geweldig om zo veel van de wereld te mogen zien. “Ze spelen met mensen uit de hele wereld. Ze volgen thuisonderwijs bij ons en halen een Argentijns diploma, maar ze leren zoveel meer van alle families waarbij we op bezoek mogen”, aldus de pater familias.

Op visite bij de paus, op foto met Messi

“Op een bepaald moment stonden we op de top van een berg in Nieuw-Zeeland het tiende jaar van onze reis te vieren. Dat was prachtig, echt gewoon spectaculair. Daar besefte ik hoe geweldig het leven is”, vertelt Herman. Maar een favoriete locatie heeft hij niet. “Het gaat veel meer om de mensen die we ontmoeten, dan om de plaatsen die we bezoeken.”

En die voorbijgangers zijn niet de minsten. In verschillende landen worden de beroemde wereldreizigers met open armen ontvangen. “We kregen al de kans om in 2015 paus Franciscus te ontmoeten, omdat hij zo vriendelijk was om ons uit te nodigen. En we mochten ook een foto trekken met Messi”, lacht de man.

Maar niet alleen bekenden maken hun trip de moeite waard. “De meest memorabele momenten hangen altijd af van de personen die we ontmoeten, niet de dingen die we zien. Ze laten ons toe in hun huis, vertellen hun prachtige levensverhalen. Ze helpen ons in onze zoektocht naar liefde, naar dromen, naar geluk. Dat vergeten we nooit meer. Daarvoor doen we het. Daarom voelen we ons overal thuis”, vertelt Zapp. “Onze nationale vlag is wit. Onze thuis is de wereld.”

Ook jij kan het!

Familie van wereldreizigers strijkt neer in Vlaanderen: “We hebben al veel gezien, maar België is fantastisch!”
Herman en Candelaria achter het stuur van hun Graham-Paige uit 1928. Foto: Familie Zapp

“Iedereen zou zijn dromen moeten achterna gaan. Bij ons was dat reizen, maar het hoeft niet zo drastisch te zijn natuurlijk”, lacht de man. “We zijn in het leven veel te vaak bezig met dingen die ons niet gelukkig maken. Dan werken we om onze rekeningen te kunnen betalen, om op die manier op dezelfde manier te kunnen blijven werken. Dat hoeft voor ons niet.”

Dankzij de opbrengsten van hun boek ‘Atrapa tu Sueño’ (vrij vertaald ‘Laat je dromen schitteren’) en hun populaire website kunnen ze hun reis bekostigen. Geregeld krijgen ze ook aanbiedingen van families om een nacht bij hen te komen logeren. “Dat vinden we het allerleukst”, zo klinkt het. Als er geen slaapplaats voor hen te vinden is, dan rusten ze in de auto. “Dat is echt geweldig! De stoelen kunnen we uitklappen als bed, de tent op ons dak is perfect voor de kinderen. Zo kunnen we gerust nog even doorgaan.” Want aan stoppen, daar denkt de familie Zapp nog lang niet aan.

Voor iedereen die denkt dat hij of zij nog niet klaar is om de grote stap te wagen, heeft de familie Zapp één boodschap. “Niemand is ooit écht klaar om zijn dromen achterna te gaan. Dat hoeft ook niet. De wereld is er klaar voor. Maak je geen zorgen, alles valt altijd opnieuw op zijn poten. Het enige wat je moet kunnen, is dromen. Het geheim om een droom te kunnen waarmaken? Er gewoon aan beginnen!”

Familie van wereldreizigers strijkt neer in Vlaanderen: “We hebben al veel gezien, maar België is fantastisch!”
Een foto met zijn allen uit het Nederlandse Gelderland. Foto: Familie Zapp

Zou je graag eens met de Zapps praten over hun ervaringen? Op 17, 18 en 19 november openen ze de Interclassics in Brussels Expo, een beurs volledig in het teken van de mooiste en meest exclusieve oldtimers ooit. Zoals hun Graham-Paige uit 1928. Ze hopen daar heel veel gelijkgezinden tegen het lijf te lopen. “Kom alsjeblief met ons praten, dat vinden we geweldig! De reismicrobe verspreiden we maar al te graag.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees