Gent-Wevelgem eert Nieuw-Zeelandse ‘fietssoldaten’ uit WOI met trofee en Haka

De organisatoren van Gent-Wevelgem pakken uit met een nieuwe trofee. Ter herinnering aan de 18.000 Nieuw-Zeelanders die tijdens Wereldoorlog I het leven lieten in Flanders Fields, wordt een wisseltrofee gecreëerd.

De trofee bestaat uit een kassei die tijdens een ingetogen ceremonie onlangs uit het wegdek van de Kemmelberg werd gehaald. Twaalf maanden lang mag de beloftenkampioen van Nieuw-Zeeland die bij hem thuis zetten. De organisatie van Gent-Wevelgem eert hiermee zijn subtitel ‘in Flanders Fields’ en bewijst opnieuw dat het er alles aan doet om de herinnering aan WOI levendig te houden. Het initiatief is vooral een verwijzing naar het zogenaamde New Zealand Cyclist Corps, een eenheid die per fiets opereerde tijdens de Groote Oorlog en waar door de jaren heen 708 Nieuw-Zeelanders deel van uitmaakten. 59 van hen sneuvelden. Met een traditionele Nieuw-Zeelandse ceremonie werd het initiatief gisteren op de voorstelling van de wedstrijd luister bijgezet.

Gent-Wevelgem eert Nieuw-Zeelandse ‘fietssoldaten’ uit WOI met trofee en Haka
Na een ceremonie kreeg Jack Bauer de trofee overhandigd Foto: Peter Malaise

Ook vrouwen en beloften over Plugstreets

Sportief voert Gent-Wevelgem dat volgend jaar zijn 80ste editie kent, geen grote wijzigingen door. De laatste 160 kilometer blijven nagenoeg ongewijzigd. We krijgen op 25 maart 2018 opnieuw een passage in De Moeren, een traject in Frankrijk en een doortocht in het Heuvelland. Net zoals de vorig jaar ingevoerde Plugstreets, enkele half verharde stroken in de buurt van Ploegsteert, opnieuw deel uitmaken van het parcours. Wel een verschil: ook de beloften U23 en de dames elite worden dit jaar over de Plugstreets gestuurd. Met ook nog wedstrijden voor juniores en nieuwelingen bij zowel jongens als meisjes pakt Gent-Wevelgem opnieuw uit met liefst zeven wedstrijden op een dag.

Corrigeer


Meest Gelezen Sport