Swings begint schaatsseizoen met massastart in Heerenveen, Kramer zegt af

Swings begint schaatsseizoen met massastart in Heerenveen, Kramer zegt af

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Bart Swings opent zijn olympisch seizoen vrijdag in Heerenveen met een halve finale massastart, de minimarathon over zestien ronden. Dat onderdeel staat tijdens de Winterspelen in Pyeonchang voor het eerst op het programma.

Omdat zich 47 schaatsers voor deze nieuwe discipline hebben gemeld, moet er een halve eindstrijd worden afgewerkt. Mathias Vosté start in de tweede reeks. Zondag is de finale.

Naast Swings en Vosté doen Jelena Peeters en Jorden McMillen mee aan de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in het ijsstadion Thialf. Peeters start vrijdag in de massastart, McMillen is deelnemer in de B-groep op de 5.000 meter. In haar allereerste wedstrijd van het seizoen verraste Peeters door de 3.000 meter te rijden 4:05.23. Daarmee bezet de rijdster uit Wuustwezel de achtste plaats op de wereldranglijst van dit seizoen.

‘s Wereld beste schaatser, de Nederlander Sven Kramer, zal vrijdag en zaterdag niet in actie komen. Kramer heeft zich afgemeld voor de ploegachtervolging en de 1.500 meter. Hij zegt te kampen met een luchtweginfectie. Mogelijk komt Kramer zondag op de 5.000 meter aan de start. Swings komt op vier onderdelen in actie. Naast de massastart, schaatst hij de 1.000, de 1.500 en de 5.000 meter. .

Corrigeer