Zijn zoontje heeft een zeldzame stofwisselingsziekte en dus speelt Frank (41) zelf voor Sinterklaas

Frank en Nadine startten in bijberoep een ambachtelijk bedrijfje met eiwitarme chocolade op. Foto: jvdv

Hamme -

Om zijn zoontje Mathias die lijdt aan een stofwisselingsziekte toch ook sinterklaas-chocolade te kunnen aanbieden, heeft papa Frank Vermeir zijn chocolatierdiploma vanonder het stof gehaald. “We maken voortaan zelf eiwitarme postuurtjes en paaseitjes.”

Frank (41) en zijn echtgenote Nadine Mettepenningen (42) kregen vier jaar geleden net na de bevalling van zoontje Mathias de boodschap dat hun kind lijdt aan de ongeneeslijke stofwisselingsziekte PKU (Phenylketonurie). “De diagnose sneed door merg en been”, vertelt het koppel. “Levenslang zal Mathias een streng eiwitarm dieet moeten volgen. Hij mag geen vis, noch vlees, melkproducten, eieren, lightproducten of granen eten. Voor elke maaltijd moeten we de groenten, aardappelen en een beperkte portie fruit afwegen. Momenteel bedraagt zijn tolerantiegrens aan eiwitten 11,5 gram per dag. Wekelijks prikken we zijn bloed en sturen we het staal op naar het UZ Antwerpen. Om de zes weken gaan we met Mathias op controle bij professor Eyskens. Tweemaal per week volgt hij revalidatie, met ergotherapie, kine en logopedie.”

Ruilhandel

Frank is werkzaam bij Volvo Parts in Oostakker. “Maar eigenlijk ben ik bakker, patissier en chocolatier van opleiding, met een specialisatie dieetbakkerij. Vorig jaar tijdens de eindejaarsperiode stelden we vast dat voor kinderen met een stofwisselingsziekte alleen reepjes van imitatiechocolade beschikbaar zijn bij de apotheker. Ik legde mijn idee om daarvan holle figuurtjes te maken voor aan de diëtiste van het UZ. Ook het contact met producent Vitaflo was positief, maar van het Riziv kregen we te horen dat de verwerkte chocolade niet kan worden terugbetaald, in tegenstelling tot de reepjes. Zo kwam professor Eyskens op het idee van ‘een ruilhandel’. De klanten leveren de (terugbetaalde) chocolade aan en wij verwerken ze tot sintfiguurtjes. We kunnen in de toekomst ook pralines, taartversieringen, paaseitjes en andere figuren in deze eiwitarme chocolade maken op ambachtelijke wijze. Om de investeringen ietwat te recupereren, zullen we ons assortiment uitbreiden met de chocolade van Callebaut voor mensen die geen dieet moeten volgen.”

De imitatiechocolade van Frank en Nadine wordt zaterdag 18 november ook voorgesteld tijdens een symposium over stofwisselingsziekten in het UZ Antwerpen.

INFO

www.chocoladebazar.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees