Koning Filip en koningin Mathilde wagen zich aan cricket tijdens staatsbezoek

Koning Filip en koningin Mathilde hebben zich tijdens hun staatsbezoek aan India laten inwijden in cricket. In de stad Mumbai kregen ze van een trainer de basisbeginselen van de sport uitgelegd, waarna ze bal en bat ter hand namen.

Filip bleek al opvallend bedreven. Hij kreeg verschillende keren de bal toegespeeld - eerst van andere spelers, daarna van zijn echtgenote Mathilde - en hij sloeg er geen enkele keer naast. Of hij thuis had geoefend in de tuin van Laken? Neen, hoor, verzekerde de koning de Belgische pers achteraf. Maar hij heeft tennis en hockey gespeeld en de technieken daarvan vindt hij terug in cricket. Filip kende niet eens de spelregels, gaf hij toe. Die zijn behoorlijk ingewikkeld, vond ook Mathilde. Zij speelde op het gevoel, alsof het tennis was, een van haar favoriete sporten.

Cricket is na voetbal de populairste sport ter wereld. In België is het nauwelijks bekend, maar in de landen van het Britse Gemenebest – vooral in India – zijn er veel beoefenaars en fans. Alhoewel Engeland wordt beschouwd als bakermat, zegt een nieuwe theorie dat de sport is ontstaan in België. In de late middeleeuwen zouden uitgeweken Vlaamse wevers cricket (“met de krik ketsen”) hebben geïntroduceerd over het Kanaal.

Filip en Mathilde zijn bezig aan hun laatste dag in India. Ze ontmoeten vanmiddag nog Zuster Jeanne (84), die decennia in India heeft gewoond en gewerkt. Vanavond staat er nog een concert van Scala op het programma. Morgen vliegen de koning en de koningin terug naar België.

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees