“Men heeft mij opgehangen zonder verhoor”

Bart De Pauw overweegt juridische stappen tegen de VRT: “Waar halen ze het recht om al die dingen rond te spuien?”

Bart De Pauw heeft vrijdag meermaals gereageerd op zijn ontslag na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag. “Het zijn geen fijne tijden voor mij”, luidde het. “Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb, maar stalking… dat is wel een zeer zware beschuldiging. Men heeft mij opgepakt én opgehangen zonder eerst verhoord te worden.” De televisiemaker overweegt juridische stappen tegen de VRT.

LEES OOK. BV’s reageren verdeeld op het ontslag van Bart De Pauw: “Walgelijk hoeveel Vlamingen #MeToo plots afdoen als heksenjacht”

“Het was een beslissing die ik nooit wilde maken, maar ook één waar we niet lichtzinnig over gegaan zijn.” Zo verdedigde Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, vrijdagochtend in De Ochtend op Radio 1 de beslissing om de samenwerking met televisiemaker Bart De Pauw stop te zetten. Diezelfde Bart De Pauw reageerde even later ook. “Mijn vrouw (die ook zaakvoerder is bij productiehuis Koeken Troef!, nvdr.) en ik werden vorige week ontboden bij Lembrechts. Ik werd beschuldigd van ernstige zaken. Ge zijt nen dief, zei hij tegen mij. Ik vroeg hem wat ik dan gestolen had. Dat weet ge wel, antwoordde hij.”

Bart De Pauw bleef in zijn getuigenis herhalen dat het allemaal heel vaag was, dat hij niet weet of het om 1, 3 of 137 klachten gaat. De televisiemaker ontkent niet dat hij “sms’jes gestuurd heeft”. “Ik probeer altijd een fijne band te hebben met mijn collega’s en de mensen met wie ik samenwerk. En ik sms met veel mensen. Bij de VRT had men het over pikante sms’jes, nu hoor ik al dat het om pornografische sms’en gaat. Dat is ook typisch. Ik heb alleszins nooit iemand gestalkt, dat is een misdrijf.”

LEES OOK. “Maandenlang sms’te hij, bijna elke nacht: ik wil met u naar bed”

“Alsof het over seriedoder gaat”

“Op 30 jaar zijn er een aantal meldingen geweest. We moeten dat in proportie zien, mag het? Men spreekt van een patroon. Alsof het over een seriedoder gaat. Ik weet het niet, ik kan niet over de feiten oordelen, ik weet zelfs niet of de verhalen waar zijn. Ik weet wel naar wie ik gestuurd heb, maar ik weet niet wie zich zo hard aangegrepen heeft gevoeld dat ze het is gaan melden.”

“Er is ook nooit sprake geweest van seksuele handelingen, gewoon wat onnozelheid. Ik ben ook nooit op het matje geroepen… Ik herinner me maar één vrouw die me ooit de opmerking maakte of ik niet getrouwd was. Toen ben ik meteen gestopt met berichten te sturen. Als er mensen zijn die zich daar ongemakkelijk bij gevoeld hebben, vind ik dat vreselijk. Omdat het niet de manier is waarop ik met mensen omga.”

“Carrière van 30 jaar meteen weggevaagd”

Na het gesprek met Lembrechts nam De Pauw een advocaat onder de arm, en is hij van plan juridische stappen te ondernemen tegen de VRT. Al trad hij niet meteen in detail over hoe hij dat zou doen. “Dit kan toch niet. In deze tijdgeest is een beschuldiging blijkbaar genoeg voor een veroordeling. Het recht op verdediging is gewoon verdwenen. Ik heb dertig jaar aan mijn carrière gewerkt, in één week tijd is die gewoon weggevaagd. Het feit dat er beschuldigingen zijn, is genoeg om een carrière te nekken. Ik vind deze beslissing onterecht. Ik wilde er graag over praten. Maar nu ben ik opgepakt en opgehangen zonder eerst verhoord te worden”, besloot hij.

COMMENTAAR (+). “De slachtoffers van Bart De Pauw willen anoniem blijven. Dat is hun goed recht. En daarom zijn ze niet minder slachtoffer”

“Dit begint lasterlijk te worden”

De Pauw reageerde ook nog in de 13 uur-journaals van zowel VRT als VTM op de aantijgingen. “Waar is de integriteit van Lembrechts? Hij heeft het over verschillende simkaarten die ik gebruikt zou hebben. Van waar komt dat? Ik werd hier nog nooit mee geconfronteerd. Waar haalt hij het recht vandaan om al die dingen in het rond te spuien? Dit begint echt lasterlijk te worden.”

Lembrechts verklaarde dat de informatie over de simkaarten komt uit de verschillende getuigenissen. “Het waren onbekende nummers, maar uit de inhoud en de toon van de berichten kon worden opgemaakt dat ze ook van hem afkomstig waren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees