Twee gemaskerde mannen maken tientallen smartphones buit in winkel

Volgens winkeluitbater Luc Steyaertis er voor minstens 20.000 euro aan smartphones gestolen Foto: hsb

Huldenberg -

Twee gemaskerde en gewapende mannen hebben donderdagavond rond 23 uur tientallen smartphones buitgemaakt bij een inbraak in de Selexion Clix Bert winkel in het centrum van Huldenberg. Een buurman die op het alarm afkwam, werd even met een vuurwapen bedreigd voor de daders langs achter wegvluchtten. Ze zijn spoorloos.

Klokslag 22.48uur ging bij Selexion Clix Bart het alarm af. Enkele minuten later volgde een telefoon van een buurman. "Hij had de daders - gecamoufleerd met een bivakmuts - nog gezien", zegt zaakvoerder Luc Steyaert. "Ze waren het pand binnengedrongen langs de achterzijde met een ladder. Mijn buur was na het horen van het alarm gaan kijken en zag ze daar nog af kruipen. De twee daders bedreigden hem met een vuurwapen en sloegen dan op de vlucht. Ze sprongen over de Ijse en liepen via het Ijsepad weg. De politie was heel snel ter plaatse en is met drie patrouilles nog beginnen zoeken. Op een gegeven moment is er een auto aan hoge snelheid van hen weg gereden richting Leuven. Vermoedelijk waren dat de daders."

De daders gingen heel gericht te werk. Ze namen 30 tot 50 smartphones mee. De goedkope merken lieten ze liggen. Opvallend: alles van Apple namen ze mee mét verpakking, maar smartphones van andere merken haalden ze uit de verpakking en daarvan lieten ze de doosjes op de grond achter. "Waarom ze dat doen, weet ik niet. Het is iets wat een drietal weken geleden ook gebeurde bij een inbraak in een Proximuswinkel in Tienen. Dat moeten dezelfde daders geweest zijn", zegt Luc.

Daarnaast haalden de inbrekers ook nog wat achtergebleven cash geld uit de kassa. In totaal heeft Luc zeker voor meer dan 20.000 euro schade. "Vermoedelijk waren ze al even in de winkel voor het alarm afging", zegt Luc. "Jammer genoeg hing er nog geen camerabewaking. Die is net vandaag (vrijdag, nvdr.) geleverd en zou ik dit weekend ophangen."

Prospectie

"Ik ben zeker dat deze dieven vooraf in de winkel geweest zijn op prospectie", zegt Luc. "Ik heb hier trouwens enkele dagen geleden nog twee verdachte prosonen in de winkel gehad, die heel veel interesse hadden in de etalage. Toen ik hen daar weghaalde en zei dat ik wel zou nemen wat ze nodig hebben, wilden ze plots de goedkoopste gsm hebben die ik had. Later zagen buren nog dat er twee mannen uit een bestelwagen mijn etalage bestudeerden. Dat zullen ze dus wel geweest zijn."Voor Jan is dit niet de eerste inbraak, en hij blijft er dus behoorlijk rustig onder. "Sinds we met onze winkels begonnen in 1976, kregen we al meer dan 70 keer inbrekers over de vloer. Ik heb al 20 keer mijn vitrineruit moeten vervangen omdat hij stukgeslagen was door inbrekers. Het is erg, maar dit is voor mij nu gewoon een praktische afhandeling geworden. Na zo veel tijd is het emotionele er voor mij af, het gaat puur om verlies van geld. Zelfs gisterenavond vlak na de inbraak was ik heel kalm."

Harder straffen

"Mijn frustratie is dat er zo weinig gebeurt met mensen die gepakt worden", zegt Luc. "Enkele maanden geleden hebben er twee gasten drie iPhones bij mij gestolen. We hebben dat gezien. Die gasten zijn gevlucht en de bus op gesprongen. De politie heeft hen gevat, maar ze hadden geen buit bij zich. Een klant had gezien dat ze die aan een oudere dame hebben doorgegeven die met de auto is weggereden. Gevolg: geen buit dus geen harde bewijzen, en de daders gaan vrijuit. Wat mij betreft, moet er dringend wat harder opgetreden worden"

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees