Parlementsvoorzitster en Puigdemont naar Europees Hof voor Mensenrechten

 Parlementsvoorzitster en Puigdemont naar Europees Hof voor Mensenrechten

De Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell en de afgezette minister-president Carles Puigdemont zullen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een beslissing van het grondwettelijk hof in Madrid aanvechten. Dat meldt het Spaanse persbureau Efe.

Volgens een woordvoerder van het hof in Straatsburg werden er in totaal vier klachten vanuit Catalonië ontvangen. Een van de klachten werd al op 18 oktober ingediend en was afkomstig van de Catalaanse parlementsvoorzitster Carme Forcadell. Ook de intussen afgezette minister-president Carles Puigdemont (N+) heeft het verzoek ondertekend.

De in totaal 77 Catalaanse politici klagen aan dat het Spaans grondwettelijk hof een plenaire zitting van het Catalaanse parlement had verboden. Het grondwettelijk hof nam die beslissing op 5 oktober, uit vrees dat de Catalanen zouden overgaan tot het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Het EHRM ontving daarover ook een andere klacht, die afkomstig was van een Catalaanse burger.

De twee andere klachten zijn eveneens van burgers. Zij klagen aan dat de oprichting van een kiescommissie voor het Catalaanse referendum “werd tegengehouden door het Spaans grondwettelijk hof en dat de leden van dat comité veroordeeld werden tot boetes van 6.000 euro per dag”.

Het Europees Hof benadrukt dat de vier zaken zich nog in een inleidende fase bevinden. Het is nog niet zeker dat de klachten ontvankelijk worden verklaard.

Vrijgelaten mits borgsom van 150.000 euro

De voorzitster van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, heeft vrijdag de gevangenis mogen verlaten. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld. Forcadell kwam vrij nadat ze een dwangsom van 150.000 euro had betaald.

Het Spaanse hooggerechtshof had donderdagavond de voorlopige hechtenis van Forcadell wegens “rebellie” bevolen, als gevolg van de goedkeuring van de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement. De rechter oordeelde wel dat de parlementsvoorzitster voorlopig vrij kon komen als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt.

Forcadell bracht de nacht van donderdag op vrijdag in een cel in Madrid door. Maar vrijdagmorgen maakte ze het gevraagde bedrag van 150.000 euro over.

Donderdag moesten ook vijf andere leden van het Catalaanse parlement in Madrid voor de rechter verschijnen, maar zij werden meteen vrijgelaten. Vier van hen - Lluis Corominas, Lluis Gino, Anna Simo en Ramona Barrufet - moeten wel binnen de week een borgsom van 25.000 euro betalen. Joan Josep Nuet kreeg geen voorwaarden opgelegd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees