Verhoogde concentratie radioactieve deeltjes gemeten in lucht boven Europa en niemand kent de oorzaak

Verhoogde concentratie radioactieve deeltjes gemeten in lucht boven Europa en niemand kent de oorzaak

De afgelopen weken trok een wolk met verhoogde concentraties van radioactieve deeltjes over West-Europa. Bij ons en in Nederland zijn geen verhoogde metingen gedaan maar dat was wel het geval in een aantal buurlanden. Oorzaak is wellicht een ongeval in een nucleaire fabriek in Rusland of Kazachtan.

De verhoogde concentraties van radioactieve deeltjes werden gemeten door stations in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Niet bij ons dus. Het gaat om ruthenium-106, een isotoop dat wordt gebruikt voor de bestraling van oogtumors en in nucleaire batterijen die satellieten van energie voorzien.

Diverse veiligheidsinstituten meldden de afgelopen weken een opvallende stijging van ruthenium- 106 in de lucht. Onder meer de Duitse Bundeamt für Strahlenschutz - het federale agentschap voor bescherming tegen straling in Duitsland - heeft afgelopen week een piek waargenomen in radioactiviteit in de lucht boven delen van West- en Centraal-Europa.

En ook in Frankrijk zijn verhoogde metingen gedaan. “Eind september en begin oktober 2017 werden opvallend veel radioactieve deeltjes, ruthenium-106, gedetecteerd door verschillende surveillancenetwerken in Europese landen, inclusief stations in Zuid-Frankrijk. Een vervuiling die flirt met de grens van het detecteerbare in West-Europa (duizendsten of zelfs miljoensten becquerels), en dus zonder gevaar.

Wetenschappers weten echter niet waar het vandaan komt. Er wordt in de richting Rusland gekeken waar vermoedelijk een nucleair ongeval is gebeurd in een centrum voor radioactieve medicijnen of een locatie voor de verwerking van kernbrandstof.

“Ruthenium 106 bestaat niet in zijn natuurlijke staat, dus het moest door menselijke activiteit in het milieu worden gebracht”, zegt Jean-Marc Peres, adjunct-directeur-generaal van IRSN (het Franse instituut voor radiologische bescherming en nucleaire veiligheid) belast met gezondheid en veiligheid.

Op basis van weerpatronen wordt geconcludeerd dat het ongeluk plaatsvond ergens tussen de Oeral en de rivier de Wolga. Dat duidt dus op Rusland of mogelijk Kazachstan. Moskou zegt echter niets te weten van een nucleair incident. Kazachstan heeft nog niet gereageerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees