Test-Aankoop sleept drie verzekeraars voor rechter: commissie buigt zich over medische vragenlijsten

Test-Aankoop sleept drie verzekeraars voor rechter: commissie buigt zich over medische vragenlijsten

Foto: BELGA

Brussel -

De handelsrechtbank van Brussel heeft nog geen standpunt ingenomen over de medische vragenlijsten van drie verzekeraars, die volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop de privacywetgeving schenden. De rechtbank wacht op het oordeel van de Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering, zo meldt Test-Aankoop.

De organisatie maakte begin maart bekend de verzekeraars Axa, AG Insurance en Belfius voor de rechter te slepen, omdat hun medische vragenlijsten de privacy, de vertrouwelijkheid van gegevens en de verzekeringswet niet zouden respecteren. Met zo’n vragenlijst wil de verzekeraar een beeld krijgen van het overlijdensrisico van de consument.

De rechtbank van koophandel heeft nu in een tussenvonnis beslist om het oordeel van de Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering af te wachten alvorens een definitief vonnis te vellen. Dat is niet helemaal naar de zin van Test-Aankoop, dat twijfelt aan de onafhankelijkheid van die commissie. Ze is immers aangesteld binnen de Ombudsman van de Verzekeringen, klinkt het. “De bevoegdheid van deze instelling is trouwens beperkt tot het medisch-sociaal niveau”, voegt de consumentenorganisatie toe. “Uitspraken doen over de privacyrechten en de vertrouwelijkheid van gegevens valt dus niet onder haar expertise.”

Desondanks vraagt Test-Aankoop dat de commissie voor het einde van het jaar een standpunt zou innemen.

De organisatie gaat er intussen prat op dat de verzekeraars hun vragenlijsten al aangepast hebben, door vragen te schrappen over bijvoorbeeld angsten of aandoeningen aan lucht- en urinewegen.

# Belga context ## Related picture(s) [Tribunal commerce Bruxelles - BELGIUM BRUS...]

## Related article(s) [Test-Aankoop sleept drie verzekeraars voor...]

## Related link(s) [Handelsrechtbank Brussel - Bericht op webs...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees