Mecanicien van Fabian Cancellara reageert op heisa rond mechanische doping: “Onmogelijk!”

Mecanicien van Fabian Cancellara reageert op heisa rond mechanische doping: “Onmogelijk!”

Foto: loh

Fabian Cancellara staat opnieuw in het oog van de storm. De 36-jarige Zwitser werd in een nieuw boek beschuldigd van mechanische doping en heeft een onderzoek van de UCI aan zijn broek. ‘Spartacus’ krijgt echter steun van Rune Kristensen, zijn mecanicien tijdens de bewuste edities van de Ronde en Roubaix.

LEES OOK: UCI gaat overwinningen van Fabian Cancellara onderzoeken na nieuwe geruchten over motortje

“In 2010 was ik mecanicien van Saxo Bank voor zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix”, zegt de huidige mecanicien van Quick Step Floors tegen de Deense krant Ekstrabladet. “Roger Theel, de vaste mecanicien van Cancellara, en ik monteerden toen alle fietsen voor de klassiekers. Als er een motortje had gezeten in de fiets van Cancellara zou ik dat altijd gemerkt hebben. Zijn materiaal werd behandeld zoals dat van de andere renners.”

“De fietsen van Cancellara werden dan ook altijd in de vrachtwagens van de ploeg gezet. Als er sprake zou geweest zijn van een verborgen motortje, dan zou de fiets in kwestie wel ergens op een kamer worden gezet. We mochten de fietsen daarnaast gewoon schoonmaken, ook dat zou niet het geval geweest zijn als er sprake was van mechanische fraude. Het is in mijn ogen gewoon niet mogelijk om een motortje te gebruiken zonder betrapt te worden”, aldus Kristensen.

De UCI is ondertussen in actie geschoten en heeft de Franse oud-renner Jean-Christophe Péraud aangesteld als manager van het team dat mechanische fraude in het wielrennen moet bestrijden. Dat thema kwam opnieuw volop in het nieuws nadat de Amerikaanse ex-wielrenner Phil Gaimon in zijn biografie beschuldigingen uitte aan het adres van Cancellara. De Zwitser zou onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010 hebben gewonnen dankzij een motortje in zijn fiets. De UCI beloofde de zaak te onderzoeken.

Corrigeer