Archeologen hopen de eeuwenoude raadsels van de Mayapiramides eindelijk te ontrafelen

Archeologen hopen de eeuwenoude raadsels van de Mayapiramides te ontrafelen Video: Reuters

Wetenschappers vermoedden al jaren dat er onder de mysterieuze Mayapiramides in Mexico een labyrint van ondergrondse rivieren en waterputten schuilgaan. Dat ondergronds netwerk zou hen volgens legendes toegang kunnen verschaffen tot verborgen kamers in het hart van de geheimzinnige bouwwerken. Na meer dan vijftig jaar waagt een multidisciplinair team van archeologen en ingenieurs een nieuwe expeditie om de antieke monumenten te onderzoeken.

“Er werd nog nooit een onderzoek op deze schaal gevoerd”, aldus Guillermo de Anda, een Mexicaanse wetenschapper die zich specialiseerde in archeologische vondsten onder water. “Maar we zijn er zeker van dit we deze site nu beter zullen kunnen begrijpen, op een manier die vroeger nooit mogelijk was.” Het team hoopt om eindelijk sluitend bewijs te vinden dat de lokale legendes waar zijn en dat er een uitgebreid netwerk van ondergrondse waterwegen onder de piramides loopt.

Archeologen hopen de eeuwenoude raadsels van de Mayapiramides eindelijk te ontrafelen
Foto: Reuters

De piramides op het Mexicaanse schiereiland Yucatan - met als kroon de gigantische piramide die El Castillo wordt genoemd - werden meer dan duizend jaar geleden gebouwd door de oude Maya’s. De populaire reisbestemming werd tot werelderfgoed uitgeroepen en lokt jaarlijks talloze avonturiers, onderzoekers en toeristen, maar de mysteries van de bouwwerken werden nog niet ontrafeld. “We hopen dat we de nieuwe gegevens kunnen combineren om een 3D-model van de volledige site te maken, een kaart boven en onder de grond.”

Drempels naar de goden

De Anda onderzoekt de piramides al jaren en vond eerder al menselijke resten in een waterput, volgens hem bewijzen van mensen die werden geofferd. De man vond sporen van wonden en breuken op de botten, die kort voor de dood van de slachtoffers werden aangebracht, waardoor hij de waterput - of cenote - de Put van de Offers noemt.

“Voor de originele bewoners van deze heilige grond, de Maya’s, waren ondergrondse rivieren, waterputten en tunnels heilig”, legt De Anda uit. “Ze vormden drempels die hen toegang tot de goden konden verschaffen. Volgens hen kwam alles van deze ondergrondse wereld, van vruchtbaarheid tot regen en bliksem. Ze lieten dus veel aanwijzingen na dat ze er alles aan deden om de bewoners van deze ‘wereld van geesten’ tevreden te stellen, waaronder dus mensenoffers.”

Archeologen hopen de eeuwenoude raadsels van de Mayapiramides eindelijk te ontrafelen
Foto: Reuters

3000 verborgen waterputten

Het team bestaande uit ingenieurs, archeologen en andere wetenschappers is van plan om het ondergrondse netwerk enkele jaren te onderzoeken. Ze gebruiken daarvoor speciale apparatuur, waaronder radars die werden ontworpen om de grond te penetreren. Aan de hand van die gegevens willen ze een kaart maken van de tunnels, rivieren en meer dan 3000 verborgen cenotes, die onder de piramides lopen.

De onderzoekers gebruiken ook een kajak die werd uitgerust met een geavanceerde sonar om tunnels te onderzoeken die in lang vervlogen tijden toegankelijk waren bij laag water. De ervaren duikers dalen ook af in de mysterieuze waterputten om zo geheime toegangspoorten tot het hart van El Castillo - het Kasteel - te vinden. De expeditie begon veelbelovend: na slechts twee weken ter plekke vond het team twee ondergedompelde en enkele droge grotten, waar ze onder andere een gebeeldhouwde figuur van een vrouw vonden.

Archeologen hopen de eeuwenoude raadsels van de Mayapiramides eindelijk te ontrafelen
Foto: Reuters

De archeologen hebben dus goede hoop om eindelijk de eeuwenoude legendes te bevestigen en de vragen te beantwoorden die hen al jaren plagen. Hebben de piramides nog kamers die al eeuwenlang niet meer door mensen werden betreden? En waarom bouwden de Maya’s hun heilige bouwwerken net op die plek?

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees