Aerts profiteert van afwezigheid toppers en volgt zichzelf op in Jaarmarktcross Niel

Aerts profiteert van afwezigheid toppers en volgt zichzelf op in Jaarmarktcross Niel

Foto: BELGA

Toon Aerts heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. De renner van Telenet-Fidea was de sterkste op het zware parcours en volgt zichzelf op. Michael Vanthourenhout ging er al vroeg in de koers vandoor en leek de grootste kanshebber op de zege. Een sterke Toon Aerts kwam echter terug en na een foutje in het zand van Vanthourenhout was de voormalige Europese kampioen alleen weg. Dat gaf Aerts niet meer af en hij zegevierde voor het tweede jaar op rij in Niel. Vanthourenhout moest in het slot ook nog Van Kessel en Sweeck laten passeren en werd pas vierde. Sweeck won de spurt voor de tweede plaats.

Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar ontbraken in Niel en dus rook de rest zijn kans op een mooie zege. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout startten het snelst en sloegen meteen een kloofje. Achter hen kwam Laurens Sweeck ten val bij de balken. Ook David van der Poel maakte kennis met de grond.

In de tweede ronde werd snel duidelijk dat Vanthourenhout over de betere benen beschikte. Hij liet Merlier achter en begon aan een lange solo. Ondertussen raakte de motor van Toon Aerts, de winnaar van vorig jaar, op toerental en hij kwam bij Merlier. Vermeersch, Van Kessel, Meeusen en Pauwels deden hetzelfde. Meeusen en Vermeersch moesten de rol in de achtervolging al snel lossen, niet veel later zakte Merlier weg.

Sterke Aerts, inhaalrace Sweeck

Aerts ging eerst alleen in de achtervolging, Van Kessel kreeg waakhond Pauwels in zijn wiel. Die kon het tempo niet volgen en Van Kessel reed naar zijn kopman. De twee gingen achter Vanthourenhout aan, de voorsprong schommelde. Aerts was duidelijk sterker en dichtte de kloof op goed vier ronden van het einde. De twee leken er een spannend einde van te maken, maar Vanthourenhout maakte in het zand een foutje en moest van de fiets. Aerts profiteerde optimaal en reed op een korte tijd meteen een mooie voorsprong bij elkaar. De winnaar van vorig jaar ging de voorlaatste ronde in met een voorsprong van 20 seconden.

Aerts bleef nagenoeg foutloos en was duidelijk de sterkste. Hij kwam dan ook niet meer in de problemen en reed onbedreigd naar de zege. Voor de podiumplaatsen werd het nog wel spannend. Sweeck kwam bij Van Kessel en de twee maakten jacht op de tweede plaats van Vanthourenhout. De man van Marlux Napoleon Games deed er alles aan om ze achter zich te houden, maar werd in de laatste hectometers alsnog gepasseerd. Sweeck spurtte naar de tweede plaats, Van Kessel werd derde. Vanthourenhout eindigde op een ondankbare vierde plaats.

Uitslag:

1. Toon Aerts in 1u03’11”

2. Laurens Sweeck op 17”

3. Cornee Van Kessel 19”

4. Michael Vanthourenhout 45”

5. Gianni Vermeersch 1’03”

6. Tom Meeusen 1:15; 7. Tim Merlier 1:31; 8. Marcel Meisen (Dui) 1:46; 9. Kevin Pauwels 1:50; 10. Diether Sweeck 2:04; 11. Vincent Baestaens 2:48; 12. Joeri Adams 2:58; 13. Jim Aernouts 3:18; 14. Rob Peeters 3:56; 15. Dieter Vanthourenhout 3:58; 16. Braam Merlier 4:00; 17. Yorben Van Tichelt; 18. David van der Poel (Ned) 4:21; 19. Thijs Aerts 5:06; 20. Robin Alderweireld 5:31; 21. Nick Peers op 3 ronden; 22. Alex Colman; 23. Wouter Goosen op 4 ronden... 25. Pieter Meelberghs op 5 ronden .

Aerts profiteert van afwezigheid toppers en volgt zichzelf op in Jaarmarktcross Niel
Foto: BELGA
Corrigeer