Vlaamse filmstudente getuigt over wantoestanden in industrie: “Ik ben sociaal gelyncht toen ik mijn verhaal deed”

Vlaamse filmstudente getuigt over wantoestanden in industrie: “Ik ben sociaal gelyncht toen ik mijn verhaal deed”

Foto: Ielde Van der Sypt

De Vlaamse filmstudente Flore Pensaert nam na de hetze rond het ontslag van Bart De Pauw een video op waarin ze getuigde over de verschillende wantoestanden waar ze zelf al mee te maken kreeg op en rond filmsets. Ze pleit voor verandering in de sector en vindt dat er de nodige maatregelen genomen moeten worden tegen alle vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Als actrice, regisseur, fotograaf en model is Flore goed bekend met filmsets. En ze is nog niet afgestudeerd, maar ze maakte zelf ook al dingen mee die niet oké zijn. “Elke vrouw én man zou zich veilig moeten kunnen voelen op een filmset”, vertelt ze in een video op haar Facebook-profiel. Maar dat blijkt niet altijd even vanzelfsprekend.

Zo vertelt ze over een geval waarbij ze regie-aanwijzingen gaf op een filmset en haar cameraman erg handtastelijk werd waar alle acteurs bijstonden. Toen ze daar later mee naar buiten kwam, geloofde niemand haar, omdat de jongen in kwestie een heel geliefde medestudent was. “Ik ben sociaal gelyncht toen ik mijn verhaal deed. Mensen noemden me een leugenares en een manipulatief kind.”

UPDATE: In een eerdere versie van dit artikel kwam niet voldoende naar voren dat er aan de begeleiding die Flore naderhand kreeg op school niets aan te merken was. Haar verhaal werd zeer serieus genomen en de problemen uitgebreid besproken met de betrokkenen en de ombudsman, dat liet ze weten aan onze redactie.

Geen beha “als compromis?”

Ze vertelt over een fotograaf die haar naakt wilde fotograferen, maar die absoluut niet wilde dat Flore haar vriend dan zou meenemen, “want het beknot zijn creatieve proces als er iemand op zijn vingers staat te kijken”. Ze legt uit hoe een regisseur die wilde dat ze een naaktscène zou spelen in een film, haar vroeg om topless de eerste scriptlezing te doen, alleen met hem. Toen ze weigerde en hij zei dat hij dat begreep, vroeg hij of ze dan “als compromis” een hemdje zonder beha kon dragen. Ook tijdens haar stage op de set van ‘Domino’ de nieuwe film van Brian De Palma, ging het mis. Flore wil geen namen noemen, omdat het grensoverschrijdende gedrag waarvan sprake op de set zelf met de personen in kwestie besproken werd en “toch gedeeltelijk opgelost werd”.

(lees verder onder de video)

Een verkorte versie van de video die Flore zelf online plaatste. De volledige video vind je onderaan. Video: kaltura

“Het is vooral moeilijk om daar iets over te zeggen als je minder macht hebt dan die andere”, vertelt ze aan onze redactie. “Ik maakte me constant zorgen over de gevolgen als ik die persoon terecht zou wijzen. Zou hij mij slechte punten geven? Gaat dat mij op een andere manier benadelen?”

Ze merkt ook op dat de reacties op sociale media na het ontslag van Bart De Pauw heel fel tégen de slachtoffers gekant waren. “Ik denk dat dat heel veel vrouwen afschrikt om nu nog met hun verhaal naar buiten te komen”, zegt ze.

“Flirten en lachen is leuk, maar er zijn gewoon grenzen”

Ze wil oplossingen voor de sector waar ze zo van houdt, “want er lopen zoveel goede mensen rond, die geen vlieg kwaad zouden doen. Ik hoop gewoon dat dit debat leidt tot een beweging en tot een hervorming. We moeten samen op zoek gaan naar oplossingen, en misschien moeten scholen wel het voortouw nemen en toekomstige filmmakers sensibiliseren over wat kan en wat niet.”

Tenslotte wil ze wel benadrukken dat een van de fijne factoren aan het werken in de filmwereld is dat er op een set veel gelachen wordt, dat mensen heel close zijn met elkaar en dat er al eens geflirt kan worden. “Mannen moeten ook niet het gevoel krijgen dat ze niets meer mogen. Flirten en lachen is leuk, maar er zijn gewoon grenzen. En die voelen zowel mannen als vrouwen doorgaans goed genoeg aan”, vertelt ze ons.

Na het verschijnen van dit artikel zijn er bij verschillende redacties mails binnengelopen die de geloofwaardigheid van de getuigenis van Flore in twijfel trokken. Hoewel haar verhaal natuurlijk uitgaat van haar eigen beleving, kon onze redactie echter documenten inzien die de feiten waarvan sprake lijken te bevestigen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees