Chantal ging voor modderpakking naar spa, maar werd daar “levend gekookt” terwijl het personeel nergens te bespeuren was

Chantal ging voor modderpakking naar spa, maar werd daar “levend gekookt” terwijl het personeel nergens te bespeuren was

Politie Quebec Foto: PHOTO COURTOISIE

Samen met een andere vrouw zou Chantal een avondje gaan zweten in een plaatselijk kuuroord. Ze had een modderpakking geboekt en werd volledig ingesmeerd met modder, ingewikkeld in plastic en daarna negen uur lang aan haar lot overgelaten. Alleen bleek de temperatuur van de pakking veel te hoog te zijn. De andere vrouw overleefde het nipt, Chantal niet. De lijkschouwer had het over het equivalent van levend gekookt te worden.

De feiten dateren van 2011, maar pas afgelopen week kwam er eindelijk een definitieve uitspraak voor de verantwoordelijken: Gabrielle Frécehette, Ginette Duclos en Gérard Fontaine. Die werden in december 2014 al schuldig bevonden aan nalatigheid met de dood tot gevolg voor Chantal en nalatigheid met verwondingen tot gevolg voor de andere vrouw, Julie. De drie daders kregen daarvoor twee tot drie jaar celstraf. Maar dat vonden ze niet terecht, dus tekenden ze beroep aan. Dat beroep verloren ze deze week: “Ze komen er nog goed van af”, sprak rechter Patrick Healy.

Het was in juli 2011 dat de Canadese Chantal Lavigne samen met Julie Théberge de modderpakking zou ondergaan. De temperatuur van de pakking was echter veel te hoog en omdat beide vrouwen strak ingewikkeld waren, konden ze geen alarm slaan. Negen uur lang werden de vrouwen aan hun lot overgelaten, toen merkte het personeel dat ze het bewustzijn verloren waren. In allerijl werden ze naar het ziekenhuis gevoerd, maar voor Chantal kwam alle hulp te laat.

De lijkschouwer getuigde in de rechtbank dat het voor Chantal het equivalent was van “levend gekookt te worden”. Haar lichaamstemperatuur was gestegen tot 40 graden en de vrouw had geen enkele mogelijkheid om nog af te koelen. Ze stierf aan oververhitting.

Voor de partner van Chantal is de finale veroordeling van de mensen die verantwoordelijk zijn voor haar dood een opluchting. “Ik wil dat ze gestraft worden voor wat ze hebben gedaan, met een celstraf”, zo reageerde hij. “Gabrielle Fréchette heeft nooit spijt getoond. Het was nooit haar schuld, maar die van Chantal.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees