Romelu Lukaku over wie de beste spits van België ooit is en hoe bondscoach Martinez van hem een luipaard maakte

Romelu Lukaku over wie de beste spits van België ooit is en hoe bondscoach Martinez van hem een luipaard maakte

Foto: Photo News

Nu Romelu Lukaku Bernard Voorhoof en Paul Van Himst heeft bijgehaald als topschutter van de Rode Duivels (30 goals) kreeg de aanvaller op de persconferentie van zaterdag de vraag wie de beste Belgische spits ooit was.

LEES OOK: Romelu Lukaku gedeeld topschutter aller tijden bij Rode Duivels: “Dit is een droom”

Lukaku antwoordde met een wedervraag. “Wie was ooit topschutter in het buitenland? Zo lang ik niet topschutter word in Engeland antwoord ik: Luc Nilis. Hij was ooit topschutter in Nederland. Als je hoort dat zelfs Ronaldo hem de beste aanvaller noemde waar hij ooit mee samenspeelde, weet je genoeg. Luc Nilis is de beste spits die België ooit had.”

Lukaku had een voet in alle goals tegen Mexico maar noemde de wedstrijd niet de beste die hij ooit speelde. “Het was een van de beste maar ik ben toch vooral ontgoocheld dat we niet gewonnen hadden. Voor de rest ging het wel goed met Eden Hazard en Dries Mertens. Zij weten dat ze klaar moeten zijn voor de rebound als ik een kans krijg. Maar omgekeerd weten zij ook dat ik als een luipaard in de box klaar sta om hun voorzetten af te werken.”

Het is bondscoach Roberto Martinez, in zijn tijd als manager van Everton, die Lukaku geleerd heeft om luipaard te worden. “In mijn tweede jaar bij Everton hebben we een heel jaar op loopacties in de box gewerkt. Twee keer per week bekeek ik een uur lang video’s van de beste afwerkers voor doel. Dat was samen met hem in bureau. Een video ging over 38 goals in één tijd van Hugo Sanchez (de gewezen Mexicaanse spits van Real Madrid, red.). Andere video’s gingen over Chicharito (gisteren nog in Brussel aan de slag) en Cavani. In de box is Cavani voor mij de beste spits van dit moment. Het seizoen daarna, mijn derde bij Everton, scoorde ik 25 goals. Dus ja, ik heb vooruitgang gemaakt.”

LEES OOK: Buitenlandse pers in koor: “De verdediging van de Rode Duivels heeft afgezien tegen Lozano”

Vermaelen begrijpt kritiek op defensie

Rode Duivel Thomas Vermaelen kan begrijpen dat er na het 3-3 gelijkspel tegen Mexico kritiek kwam op de verdediging. “Het resultaat was teleurstellend en drie doelpunten slikken, dat is inderdaad te veel. Ik kan begrijpen dat er dan kritiek komt en aanvaard dat ook.”

“Vooral in de eerste helft kwamen we in de problemen tegen Mexico. Nu, beter dat dat nu gebeurt, dan op de Wereldbeker. Er zijn dingen waar we aan moeten werken. Zo moeten we vroeger druk zetten. Bij de nationale ploeg hebben we minder tijd om aan automatismen te werken dan bij onze clubs, waar we ook vaak in een ander systeem spelen, maar dat mag geen excuus zijn. Ik denk dat we allemaal intelligent genoeg zijn om ons snel aan dit systeem aan te passen. Het is ook een goed systeem. Iedereen heeft zijn taak, ieder kent zijn rol. Als alles goed gaat, wordt het een geoliede machine. Je mag geen ruimte tussen de linies laten. Als er één speler druk zet, moet er een kettingreactie volgen.”

“We wilden informatie en die hebben we gekregen”, aldus bondscoach Martinez. “Of de spelers er klaar voor zijn? Het was niet de bedoeling om hier een gemakkelijke wedstrijd te spelen. Met vijf verdedigers tegen dit Mexico oefenen, was interessant. Mexico is eens iets anders dan de Europese stijl. Ongerust? Ik ben heel blij met deze wedstrijd. Dit vriendschappelijk duel was heel leerrijk. Natuurlijk moeten we veel dingen beter doen. De twee doelpunten in de tweede helft moesten vermeden worden. Zo’n lange voorzetten mogen niet in een doelpunt eindigen. Deze vaststellingen zullen ons helpen voor de volgende wedstrijden. We hebben afgezien. Het was interessant om te weten hoe de jonge spelers hierop zouden reageren. Dat hebben we nu gezien.”

Martinez kondigde al aan dat Simon Mignolet dinsdag tegen Japan in het doel staat. “Geen speciale reden waarom Courtois vrijdag in het doel stond en Mignolet dinsdag”, aldus de bondscoach

Chadli went steeds meer aan linkerflank

Rode Duivel Nacer Chadli dweilde vrijdag de linkerflank af in de oefenpot tegen Mexico (3-3). “Ik voel me goed op die plaats, ik begin aan die positie te wennen”, verklaarde de polyvalente speler van West Bromwich Albion zaterdag in Tubeke.

“In de eerste helft was het niet evident om mee op te schuiven. Mijn rechtstreekse tegenstander volgde me immers niet. Hij bleef in de aanval en dus was het opletten geblazen. In de tweede helft hebben we een beetje aan het systeem gesleuteld. Thomas Vermaelen ging mee op mijn mannetje letten en zo kon ik me vrijer bewegen. Het systeem moet altijd nauwkeurig afgesteld worden. Er zijn altijd dingen die verbeterd kunnen worden. Ik denk dan aan de verstandhouding tussen de verdedigers en de middenvelders en die tussen de middenvelders en de aanvallers. De linies moeten mooi in elkaar klikken. Het wordt een machine. Als die niet perfect afgesteld is, vallen er gaten en kom je te laat. Maar anders is het een goed systeem en we hebben de spelers om het te doen.”

“De Mexicanen speelden heel offensief, met drie spitsen en dus kwam onze driemansverdediging vaak één tegen één te staan. Dat is niet altijd evident voor de verdedigers, maar ik denk dat we het er goed vanaf gebracht hebben. Dat je drie goals slikt kan al eens gebeuren, dan moet je er zelf maar vier maken. We hadden tenslotte meer kansen dan hen.”

Corrigeer

FIFA Wereldkampioenschap Groep G

Volgende speeldag

Speeldag 1 -

GS W V G DS P
1 België 0 0 0 0 0/0 0
1 Panama 0 0 0 0 0/0 0
1 Tunesië 0 0 0 0 0/0 0
1 Engeland 0 0 0 0 0/0 0