Trump krabbelt terug over uitspraak in Rusland-affaire en wil “vriend” van Kim Jong-un worden

Trump krabbelt terug over uitspraak in Rusland-affaire en wil “vriend” van Kim Jong-un worden

Foto: REUTERS

Donald Trump is na een vraag over Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van standpunt veranderd. “Ik sta achter onze agentschappen, vooral met hun huidige leiderschap”, antwoordde de Amerikaanse president tijdens een persconferentie in het Vietnamese Hanoi.

Zaterdag zei Trump na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) nog dat die hem had verzekerd dat de Russen “zich niet hebben gemengd” in de presidentsverkiezingen. “Elke keer hij me ziet, zegt hij me dat hij dat niet heeft gedaan en ik geloof hem echt als hij me dat zegt”, luidde het.

“Waarom zou hij me beledigen?”

Tijdens de persconferentie zondag kwam Trump ook terug op Noord-Korea. Hij wil vooruitgang en geen provocaties, luidde het. Enkele uren eerder lanceerde de president nochtans de opmerkelijke tweet: “Waarom zou Kim Jong-un mij beledigen door mij oud te noemen, terwijl ik hem NOOIT klein en dik zou noemen? Ach ja, ik probeer zo hard om zijn vriend te zijn en misschien zal dat ooit gebeuren.” Hij verwees daarmee naar een mededeling van het regime in Pyongyang waarin Trump een “gekke oude man” wordt genoemd.

Gevraagd of het echt mogelijk zou zijn om bevriend te worden met Kim Jong-un, antwoordde Trump dat “in het leven merkwaardige dingen gebeuren”. “Ik weet niet of het zal gebeuren, maar als het gebeurt, zou dat zeer, zeer goed zijn.”

“Ik ben erg goede bemiddelaar”

De president gaf ook te kennen dat hij tijdens zijn bezoek in Hanoi de Vietnamese president Tran Dai Quang, bij wie hij op het paleis werd ontvangen, heeft aangeboden om als bemiddelaar op te treden in het conflict rond de omstreden eilanden in de Zuid-Chinese-Zee. “Als ik kan helpen bij het bemiddelen, laat het mij weten”, luidde het. “Ik ben een erg goede bemiddelaar.”

De president verstuurde zondagochtend ook een reeks tweets de wereld in. Daarin kwam hij onder meer nogmaals terug op mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin dinsdag tijdens de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Vietnam gaf Trump al aan dat Poetin hem verzekerde dat de Russen “zich niet hebben gemengd” in de presidentsverkiezingen.

In een tweet woensdagochtend hamerde Trump daar dus op voort. “Wanneer zullen de haters en de dwazen zich realiseren dat goede relaties met Rusland een goed iets is, en niet iets slechts. Er worden altijd politieke spelletjes gespeeld - slecht voor ons land. Ik wil Noord-Korea, Syrië, Oekraïne, terrorisme oplossen en Rusland kan aanzienlijk helpen! “, klinkt het. “Herinneren de Fake News-media dat oneerlijke Hillary Clinton als buitenlandminister Rusland smeekte om onze vriend te zijn met de verkeerd gespelde resetknop? Obama probeerde ook, maar hij had geen chemie met Poetin.”

De president verwijst naar een incident in 2009 waarbij Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een resetknop cadeau gaf aan haar Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov in een poging om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Op de rode knop was het Engelse woord “reset” gedrukt, net als “peregrouzka”, wat door de Amerikaanse regering bedoeld was als de Russische vertaling, maar eigenlijk “overbelast” betekent.

“China gaat sancties tegen Noord-Korea verscherpen”

China zal strenger optreden tegen het regime in Noord-Korea, in een reactie op het atoomprogramma van Pyongyang. Dat zegt de Amerikaanse president zondagochtend in een tweet. “President Xi (Jinping, red.) van China heeft gezegd dat hij de sancties tegen Noord-Korea zal verstrengen en dat hij wil dat ze denucleariseren. Vooruitgang wordt geboekt”, luidt het.

Volgens Trump, die momenteel in Vietnam is waar de voorbije dagen in Da Nang de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) plaatsvond, zal er een gezamenlijke persconferentie volgen in Hanoi. Trumps bezoek aan Vietnam is de voorlaatste etappe in zijn reis door Azië. Zondag reist hij verder naar de Filipijnen, waar in Manilla een bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) plaatsheeft.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees