Food

Daarom kan verse ananas je mond zo irriteren

Daarom kan verse ananas je mond zo irriteren

Foto: Shutterstock

Verse ananas op een koude herfstdag is een goed idee. Het is een heel gezonde vrucht en het katapulteert je meteen naar exotische stranden en hete temperaturen. Alleen spijtig dat de ananas je gehemelte en tong zo kan irriteren. Gelukkig kan je er iets aan doen.

Na het eten van verse ananas kan je tong behoorlijk prikken en je gehemelte rauw aanvoelen. Dat heeft niets te maken met de rijpheid van de ananas of een mogelijke allergie. Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk verse ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte, dat ook uit eiwitten bestaat, snel ruw en pijnlijk aan.

Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne. Om dit vervelende gevoel iets minder te maken, kun je het best zoveel mogelijk vruchtvlees rond de steel weghalen, wat het middelste gedeelte van de ananas is. Hitte breekt de stof af dus als je ananas bakt of grilt, heb je er ook geen last van.

Bromelaïne kan prikken maar is verder wel heel gezond. Het enzym is een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt heel vaak gebruikt in supplementen tegen ziektes. 

Je kan ook altijd even gewoon op de tanden bijten want je tong en gehemelte hersnellen heel snel. Voor je het weet is het prikkend en rauw gevoel alweer verdwenen. 

Corrigeer