Voetgangerstunnel vroeger dan voorzien onder spoorweg geschoven

Hasselt -

Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel is zaterdagavond enkele uren vroeger dan voorzien gestart met de werken om een voetgangerstunnel onder de spoorweg te schuiven aan de Hefveldstraat in Hasselt. In 80 minuten was de klus geklaard. Zondag staan de spoorwerken op het programma. Dat maakte Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit zondag bekend.

“Het schuiven van de fietsers- en voetgangerstunnel is zaterdagavond perfect verlopen. De werkzaamheden lagen voor op schema, zodat het schuiven enkele uren vroeger dan gepland kon starten”, zegt Petit.

In 80 minuten werd de tunnel over een afstand van ongeveer 30 meter naar zijn definitieve plaats geschoven. De gebeurde met een speciaal schuifinstallatiesysteem. Acht verticale zuigers tilden de 600 ton zware tunnel op naar een metalen glijbaan en twee horizontale hydraulisch aangedreven zuigers zorgden ervoor dat de tunnel verder kon schuiven tot zijn eindpunt.

Zondag wordt de spoorinfrastructuur terug opgebouwd zodat het treinverkeer tegen maandagochtend opnieuw normaal kan verlopen op de spoorlijn Hasselt-Sint-Truiden-Landen.

De ingebruikname van de fietsers- en voetgangerstunnel is gepland in de zomer van 2018. Er is een investering van 1,4 miljoen euro mee gemoeid. De tunnel is 25 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog.

Door de werken is er dit weekend geen treinverkeer tussen Hasselt en Sint-Truiden. De NMBS heeft vervangbussen ingezet.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio