Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?

De Superprestige-manche van Gavere eindigde voor Mathieu Van der Poel in het AZ-ziekenhuis in Herentals. De Nederlander zag in de slotronde een zo goed als zekere zege door zijn vingers glippen door een valpartij. Daar hield de Europese kampioen ook een gapende kniewonde aan over en die moest gehecht worden. Na de pech van Van der Poel ging de zege in de Gaverse modder naar Wout van Aert, die zo na zijn korte stage meteen aanknoopt met een overwinning. Dat hij daarvoor dubbele materiaalpech nodig had van zijn Nederlandse opponent temperde zijn vreugde niet. “Het is jammer dat het door de pech van Mathieu is, maar winnen is winnen”, klonk hij opgelucht.

Lees ook: Sensatie in de modder van Gavere: Van Aert wint na pech voor Van der Poel in slotfase

Mathieu Van der Poel: “Hopelijk haal ik Bogense”

De grote pechvogel was ongetwijfeld Mathieu Van der Poel. De zege kon hem amper nog ontglippen. Met een comfortabele voorsprong op Wout van Aert ging hij de slotronde in. Enkel pech kan iemand dan nog van de zege houden, zeggen ze dan. En jawel, het noodlot sloeg toe. Eerst kreeg hij af te rekenen met een dubbele lekke band en even later stond Van der Poel stil met kettingproblemen. Weg zege en ideale eerste wedstrijd in zijn Europese trui.

“Ja, amai”, moest Van der Poel zelf achteraf nog even bekomen van wat hem allemaal was overkomen. “Ik was zo goed als zeker van de overwinning. Er kon niet veel meer mislopen, dacht ik. Maar dan rijd ik zowel mijn voor- als mijn achterband lek op een slechte plek. Dat was wel een probleem, maar nog niet dramatisch. Even later maakte ik een stom foutje in een sloot en raakte ik een steen. En dan stond ik stil.”

Van der Poel bleef opvallend rustig. “Ik heb inderdaad niet gepanikeerd. Dat haalt toch niet veel uit. Mijn fiets was kapot. De zege was gaan vliegen.”

Klopt. Want Van der Poel zag nadien wereldkampioen Wout van Aert en Toon Aerts over zich komen en moest uiteindelijk nog een stevige spurt trekken tegen de verrassende Klaas Vantornout om überhaupt op het podium te mogen.

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?
Eentje voor de verzameling!

“Tja, niets aan te doen”, bleef hij nuchter. “Ik heb het voordeel dat ik al redelijk wat gewonnen heb. Het blijft natuurlijk wel zuur om een bijna zekere overwinning op deze manier verloren te gaan.” Van der Poel hield er uiteindelijk ook nog een vleeswonde aan zijn knie over. De Nederlander trok naar Herentals om zich te laten behandelen door dokter Toon Claes. “Het was belangrijk om alles eerst goed proper te maken. Dokter Toon Claes heeft dat prima gedaan en de wonde gehecht. Donderdag volgt een nieuwe consultatie en krijg ik hopelijk groen licht zodat ik zondag in Bogense mijn leiderstrui in de Wereldbeker kan verdedigen.”

Van der Poel zou zich een eventuele rustdag kunnen permitteren. In de WB-tussenstand telt hij, na drie zeges op drie manches, al tachtig punten voorsprong op Laurens Sweeck. Wie zondag in Bogense wint, verdient… tachtig punten.

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?
Foto: BELGA

Wout Van Aert: “Je mag nooit opgeven en daarvoor word ik beloond”

Een heel ander verhaal natuurlijk bij winnaar Wout Van Aert: “Dit doet deugd, ja. Het is wel jammer dat het door pech is, maar dat is sport. Ik ben echt wel blij met deze overwinning. Je mag nooit opgeven en daarvoor word ik beloond. Ook al is het niet omdat ik de beste was: winnen is winnen.”

“Ik had in de eerste ronde wel een goed gevoel maar in de tweede ronde trok Mathieu door en kon ik niet mee. Ik moest daar even van bekomen maar ik heb toch mijn tempo gevonden daarna. Ik bleef zo in de running voor het podium en op de duur pakte ik Toon terug, door pech, denk ik. Ik kwam ook dichter op Mathieu maar niet dicht genoeg. Ik had het al opgegeven en dacht dat die tweede plaats wel goed was voor mij. Maar dan stond daar plots Mathieu stil en verandert je mindset.”

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?
Foto: Photo News

Van Aert is meteen ook de nieuwe leider maar de kans is klein dat hij nog de drie resterende wedstrijden van de Superprestige (Diegem 30/12, Hoogstraten 11/2 en Middelkerke 17/2) zal rijden: “Dat is nog veraf om te beslissen, die leidersplaats is wel ineens een mooi extraatje. Maar ik weet niet of ik mijn programma ga aanpassen daarvoor. Ik ben in de eerste plaats blij dat ik nog eens kan winnen.”

Toon Aerts: “Plots klonk er bij de start een fluitsignaal”

Toon Aerts leek na zijn zege van zaterdag in Niel opnieuw op weg naar een knappe prestatie en had zelfs kunnen winnen, ware het niet dat hij tot tweemaal toe teruggeslagen werd door pech.

“Ik reed twee keer lek, maar de eerste keer was zowel voor als achteraan waardoor ik die schuine afdaling niet heb kunnen doen. Ik was gevallen en mijn stuur stond scheef, mijn fiets was naar de haaien en ik moest naar de materiaalpost lopen. Ik kwam nog tamelijk dicht op Mathieu, er zat vandaag ook een overwinning in. Ik verloor echter te veel tijd en krachten door die valpartij. Ik voelde me ook niet goed, misschien zit er een verkoudheid aan het opkomen.”

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?
Foto: BELGA

Aerts was ook niet te spreken over de start: “Ik was niet goed vertrokken maar er was vooraf gezegd dat er werd gestart met lichten, maar plots klonk er een fluitsignaal terwijl de lichten nog op rood stonden. De rest vertrok en ik miste zo mijn start...”

Klaas Vantornout: “Eindelijk parcours op mijn maat”

De verrassing in Gavere was Klaas Vantornout, die op het einde van het seizoen op pensioen gaat. “Dit waren heroïsche omstandigheden”, klonk hij achteraf. “Half november en eindelijk modder. Daar houd ik van. De conditie wordt met de week beter en nu kreeg ik een omloop op mijn maat voor de wielen en dan kan ik blijkbaar nog wel iets.”

Ook Vantornout werd niet gespaard van een lekke band. “Vlak na de materiaalpost gebeurde het. Net op het moment dat ik dichter kwam op Aerts. Daarna werd de kloof weer groter.”

Door de materiaalpech van Mathieu Van der Poel kreeg de West-Vlaming in de slotronde ook plots een podiumplaats in het vizier. “Maar het blijft nog wel Mathieu, hé”, is Vantornout nuchter. “En dan weet je dat je op het einde geklopt wordt in de spurt. Dit was vooral een spectaculaire cross. Niet alleen voor de renners, ook voor het publiek.”

Van der Poel mag tot donderdag niet fietsen na val in Gavere: wat met zijn verder programma?
Foto: BELGA
Corrigeer