Speelse aperitiefbabbel met Stijn Brouns in Jeugd- en Gemeenschapscentrum

"Dansen in het zonlicht" is de nieuwe dichtbundel van Tine Hertmans

Eerste dorpsdichter Tine Hertmans stelde zondagmorgen in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum haar vierde dichtbundel "Dansen in het zonlicht" voor. De gedichten over leven en liefde werden verpakt in een erg gemoedelijke aperitiefbabbel, waarin Tine aan Stijn Brouns van de gelijknamige Theater- en Filmschool een af en toe verrassende inkijk in haar carrière gaf. En de vragen, die mocht ze voor een keer zelf verzinnen.

Ja, bescheidenheid - vaak ten onrechte - is nu eenmaal het handelsmerk van Tine die pas in 2006 debuteerde met "De dagen zijn van spinrag." Het typeerde haar ook zondagochtend weer opnieuw dat ze na de voorstelling op ons kwam afgestapt en prompt vroeg "En was het een beetje goed?" Ja, hoor Tine, het was een opvallend openhartig gesprek waarin je je opgeruimde relativerende zelf was bij "maatje" Stijn Brouns. Af en toe een stekelig prikje naar wat naar conventie en elitair dichterschap ruikt, weliswaar gekruid met wat fijne humor. 

Poëzie in bed

Hertmans - die op vraag haar volledige en ondertussen al indrukwekkend oeuvre netjes op een stapeltje op de podiumtafel had uitgestald - praatte vrijuit over leven en werk. Hoe haar eerste schrijfsels zeker niet de hoofdbezorgdheid bij haar thuis waren, want ze kon maar beter voor een "serieuze" job en... een man gaan. Het deed heel wat van haar opstellen in de prullenmand belanden. Maar het schrijven kwam altijd weer naar boven bij Tine, en haar wankele gezondheid zorgde er uiteindelijk voor dat ze zo goed als haar hele oeuvre letterlijk vanuit haar bed schreef, waar ze de nodige rust moest vinden. De allereerste publicatie van deze laatbloeier noemde ze dan ook zelf alweer "toeval".

Inspiratie bij nachte

Tine mocht even de rollen omkeren en haarzelf de vraag stellen die ze meestal niet voorgeschoteld kreeg, onder meer over het al dan niet autobiografisch karakter van haar werk. De onvermijdelijke vraag kwam dan toch maar van interviewer Stijn Brouns en ging over het totstandkomen van een gedicht. "Het begint ambetant, want de inspiratie komt altijd 's nachts bij mij. Ik moet dan rondlopen, ook al ligt er altijd pen en papier naast mijn bed. En ja, af en toe geef ik eens niet toe, en zeg ik "foert, laat mij slapen", klonk het. Ook een zintuiglijke waarneming kan af en toe de aanleiding zijn voor een flard poëzie, al gaf Hertmans  ook toe dat ze graag aan thematische opdrachten werkt. En ja, soms komen die tot stand "tussen de soep en de patatten", met haar Damiaangedicht dat het niettegenstaande tot in Tremelo schopte, als meest opvallende voorbeeld.

5 kleinkinderen, 11 honden en katten en 1 man

U merkt het: zelfrelativering, het is eigen aan de eerste dorpsdichter van Destelbergen, die zich ook geen snars aantrekt van trends of hypes, van rijm of vrij vers, of wat dan ook. Laat staan van het elitaire gedoe van sommige van haar soortgenoten. "Het moet soms vooruitgaan bij mij, ik doe het al spelend. Wat wil je: ik heb vijf kleinkinderen en elf honden en katten en...een man", klonk het. Haar echtgenoot en eeuwige toeverlaat Tony keek vanop de tweede rij bezorgd toe, en ook één van de kleinkinderen kon bijna niet wachten om oma op het podium te gaan knuffelen. Accordeoniste Tine Vandenbussche zorgde zoals wel vaker in het spoor van de Destelbergense dichteres voor de fijne en melancholische bindmomenten tijdens de boekpresentatie. 

Tine Hertmans koos voor onze Nieuwsbladsite zelf haar favoriet gedicht uit "Dansen in het zonlicht". U leest het integraal hieronder.

 

in tuinen van weelde en zinnen

 

in tuinen van

weelde en zinnen

onvoorwaardelijk

beminnen

in liefde en lust

lang geleden gekust

op lippen bloedrood,

onder sterren en kometen

in nimmer vergeten

onder oleanders en

olijfbomen

onder gezang van

de nachtegaal

onder de heg

 

in de erudiete sloot

weerkaatst spiegelend

jouw gelaat, net zolang

totdat het rimpelend vergaat

 

tine hertmans

 

"Dansen in het zonlicht", Gedichten over Leven en Liefde, is uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt B.V. (ISBN 9789463382519), telt 82 pagina's en kost 13 euro. Verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio