Niets houdt studenten nog tegen: daar is de nachtbus

Niets houdt studenten nog tegen: daar is de nachtbus

De eerste busrit werd met een feestje ingezet op de bus. Foto: rdb

Brussel -

Studenten van de VUB en ULB kunnen voortaan op donderdag tot 3 uur in het centrum en terug op de campus geraken met de nachtbus. Een eerste busrit werd er alvast één met een feestje op de bus en een kroegentocht.

Een taxirit, fietsen door het gure winterweer of zelfs te voet naar hun kot vanuit het stadscentrum: voor studenten van de VUB en ULB hoeft het niet meer. Althans voor wie op donderdagavond uit wil gaan in het centrum van Brussel.

Na lang aandringen hebben de studenten hun zin gekregen. De MIVB verlengt voortaan de bediening van buslijn 71 tot drie uur 's nachts. Die verbindt de campussen met het centrum van Brussel via Flagey.

“We zijn echt superblij dat ons aandringen iets heeft uitgehaald”, zegt Carmen Mazyn van de studentenraad van de VUB. “In februari hielden we nog een feest, VUBrusselt in de Beursschouwburg. Daar ging een mobiliteitsgesprek aan vooraf waarbij duidelijk werd dat we de studenten meer naar het centrum van de stad wilden halen. We bundelden onze eis voor een nachtbus op donderdag en kaartten het aan bij Brussels minister van Openbaar Vervoer en Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A). Dat idee leek ons het meest haalbare. Lange tijd hoorden we er niets meer van tot we plotseling in september te horen kregen dat de bus er ging komen.”

Afgelopen donderdag reed de nachtbus een eerste keer uit. Met een dj op de bus richting de Brouckère. Nadien trokken de studenten op kroegentocht.

“Drie uur is een acceptabel uur”, lacht Mazyn. “De Noctis-bussen in het weekend rijden ook tot drie uur. Bovendien past het nieuwe initiatief ook binnen de visie van onze universiteit om studenten de kans te geven meer van de stad te laten zien waar ze studeren. Zaak is de nachtbus bekend te maken bij alle studenten op de campus.”

Voorlopig wordt er een proefperiode ingelast van zes maanden. Nadien wordt het project geëvalueerd. Pascal Smet tekende present voor de eerste busrit van de campus richting stadscentrum. Op de bus had hij een duidelijke boodschap voor de studenten. “Ik ben blij dat ik aan jullie vraag kon voldoen, maar nu heb ik ook een vraag voor jullie. Zorg dat er volk zit op deze bus, zodat het een succes wordt. Ik wil dat jullie veel uitgaan in het centrum.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio