Britten en Aalstenaars maken het te bont in Oudenaarde: Eendracht riskeert sancties

Britten en Aalstenaars maken het te bont in Oudenaarde: Eendracht riskeert sancties

Fans liepen na de match met vuurstokken op het veld. Foto: if

Aalst -

Supporters die vuurstokken ontbrandden en het veld opliepen tijdens en na de match KSV Oudenaarde - SC Eendracht Aalst, hangt een zware sanctie boven het hoofd. Zowel de club als de stad, die net investeerden in een nieuwe tribune, veroordelen het ‘hooliganisme’ sterk.

De sfeer zat er goed in bij de wedstrijd Oudenaarde-Eendracht Aalst zaterdagavond. Een tweehonderdtal fans van Grimsby waren vanuit Engeland naar Aalst afgezakt om eerst een herdenkingsplechtigheid van de eerste wereldoorlog bij te wonen en nadien samen de voetbalmatch te beleven. Maar in de parel van de Vlaamse Ardennen liep het stevig mis. Na een twintigtal minuten, toen de Ajuinen al 2-0 achterstonden, liep een supporter richting het veld.

‘De kan was in de man’

“Het was heel plezant, maar de ‘kan was in de man'”, zegt een fan die anoniem wenst te blijven. “In Oudenaarde bleek het dan ook nog heel gemakkelijk om over de tribune heen te stappen. De fan klom over de omheining met een vuurstok, maar stewards hielden hem tegen. De match werd stilgelegd, maar het gezang bleef enthousiast en luid, waarna een kat- en muisspel tussen supporters, stewards en politie ontstond. Toen de wedstrijd gedaan was, liepen voornamelijk Engelsen met vuurstokken het veld op. Er waren wel politieagenten maar met zes waren die niet opgewassen tegen een meute van vijfhonderd fans.”

Afkeuring door fans

Ook sportief ging het de Aalstenaars niet voor de wind: ze verloren met 0-4. Op sociale media werd vernietigend gereageerd op de calamiteiten, vooral door supporters die de daden afkeuren: “Wie met gezond verstand zal nu nog een euro in onze club willen investeren? Je moet al stapelzot zijn.” En nog: “Dit gaat ons geld kosten.”

Dirk Adriaenssens, CEO van Eendracht, is duidelijk: “We veroordelen scherp wat er is gebeurd. Maandag (vandaag, nvdr.) weten we of we schadeclaims krijgen. Er zijn fans die een hele harde ondertoon voeren jegens het bestuur, maar wij zijn de laatsten die op voet van oorlog willen leven met hen. Onze ploeg moet uitgaan van consensus, niet conflict.”

Extra pijnlijk

Het verhaal is nog pijnlijker omdat de stad Aalst net 90.000 euro heeft neergeteld voor een nieuwe tribune. De club betaalt slechts de helft daarvan terug. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) is ‘not amused’: “Verbroederingen zullen niet meer thuishoren in voetbalstadions”, zegt D'Haese. “Ik heb zaterdag onmiddellijk versterking gevraagd, maar in Brussel was men volop bezig met de Marokkaanse rellen. Daar komt bij dat men vanuit Engeland de beloofde spotters niet heeft meegestuurd. Ik heb dan onze eigen politie geheroriënteerd en verkeersacties afgeblazen om de focus op die hooligans te leggen. Het is een kleine minderheid die het verpest voor de meerderheid, maar er zal een stevig gesprek komen met de mensen van Eendracht Aalst met de vraag om maatregelen te nemen”, besluit hij. Vandaag maandag zit de Eendracht Aalst Task Force bij elkaar. Zowel D'Haese als de club zeggen dat er alles aan wordt gedaan om de ‘hooligans’ bij Grimsby en Aalst te identificeren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio