Jan Louagie ontvangt ereteken ‘Member of the British Empire’

Britse prinses Anne hoofdgast op 99ste herdenking Wapenstilstand

Ieper / Poperinge / Zonnebeke -

De Westhoek stond zaterdag in het teken van de 99ste herdenking van de Wapenstilstand. Naar jaarlijkse gewoonte is de speciale Last Post-ceremonie het hoogtepunt van een dag vol evenementen.

Hoofdgasten van de herdenking dit jaar waren Prinses Anne van Groot-Brittannië en haar man Vice-Admiraal Laurence. Het Britse royaltykoppel kreeg een druk programma voorgeschoteld dat 's ochtends al startte in Talbot House in Poperinge, het bekendste soldatenhuis van het Britse leger aan het westelijk front tijdens WOI. Na een kort geleid bezoek aan het huis ontmoette Prinses Anne het personeel, de huisbewaarders en de Belgische en Britse leden van de vzw. Bij die gelegenheid reikte de prinses het ereteken ‘Member of the British Empire’ uit aan Jan Louagie, sinds 1982 de secretaris van vzw Talbot House. “Deze onderscheiding erkent niet alleen mijn verdiensten, maar wordt tegelijk beschouwd als een stimulans voor de personeelsleden en de vele vrijwilligers die zich dag na dag inzetten voor het behoud van dit waardevol cultureel erfgoed”, zegt Louagie.

Vredesprijs

Daarna ging het richting de Menenpoort in Ieper, waar de vele honderden deelnemers van de Poppy Parade - militairen en burgers - op dat moment al zijn doorgewandeld. Na het vallen van de klaproosblaadjes en de Last Post ging het Britse gezelschap nog naar de begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke en Bedford House in Zillebeke. Tussendoor brachten ze een uitgebreid bezoek aan de werkplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission waarvan de schoonzoon van de Queen voorzitter is. Ze sloegen er een praatje met medewerkers zoals de timmerman, schilder, smid en steenkapper die alle Commonwealth begraafplaatsen in orde houden. In Ieper stonden 's avonds ook nog twee voorstellingen van ‘The Great War Remembered’ geprogrammeerd in de Sint-Maartenskathedraal. De dag werd afgesloten met de overhandiging van de Vredesprijs aan de Syrische Witte Helmen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio