'Stad laat ons in de kou staan': In gesprek met een lokale ondernemer (3)

'Stad laat ons in de kou staan': In gesprek met een lokale ondernemer (3)

Op Lekker Genieten konden bezoekers onder andere kookworkshops volgen, zoals deze met Wout Bru in 2015. Foto: archief/gpp

Gent - Lekker Genieten, een eet-evenement dat al tien jaar plaatsvond in Gent, verhuist dit jaar naar Oudenaarde. Organisator Giedo Thiry zegt "een beetje teleurgesteld" te zijn in het stadsbestuur van Gent en verwijst naar problemen met leveranciers. "We willen geen risico nemen."

Lekker Genieten verhuist van Gent naar Oudenaarde. Het evenement, dat onder meer door Het Nieuwsblad/De Gentenaar wordt ondersteund, vond vorig jaar in december nog plaats op vier locaties in de binnenstad: drie hotels en het Groot Vleeshuis op de Groentenmarkt.

Onder andere de bekende kok Wout Bru kwam er al een kookpresentatie geven. Bezoekers konden voor een ticket van 5 euro de vier locaties bezoeken, proeven en workshops bijwonen met koks. Iedereen kreeg ook een pakket mee naar huis.

Dit jaar vindt Lekker Genieten voor het eerst niet in Gent plaats, maar in Oudenaarde. Daar wordt het stadhuis, het Centrum Ronde van Vlaanderen en de Brouwerij Liefmans ingepalmd voor twee dagen culinair plezier.

De beslissing doet maandag veel stof opwaaien op sociale media in Gent, na een krantenartikel over de verhuis. Een gesprek met organisator Giedo Thiry.

Mijnheer Thiry, ik lees dat u met uw evenement "vlucht" van Gent naar Oudenaarde. Wat is er aan de hand?
“Dat woord stoort me wat. Wij vluchten niet. Wij voelen ons gewoon niet graag gezien. We brengen al die jaren - al tien jaar doen we Lekker Genieten - minimum 8.000 mensen naar Gent op dat weekend. En we hebben van het stadsbestuur nooit echt appreciatie gekregen.”

Wat bedoelt u?
“Laat ik het zo zeggen: men heeft ons wel geduld, maar niet bemind. De Stad heeft ons wat in de kou laten staan. Als je zo’n evenement doet, dan verwacht ik dat het stadsbestuur daarover wil praten en haar medewerking wil geven om het te laten uitgroeien. Wij hebben zeer goede contacten, zowel met de burgemeester als met verschillende schepenen. Dat zeker.”

Welke appreciatie bedoelt u dan?
“Dat de Stad zijn zegen zou geven, op een of andere manier wil samenwerken. Dat is nooit gebeurd. Als je zoiets in een andere stad doet, dan zegt men dat het tof is, dan wil men meewerken.”

Gaat het om een logistieke hulp? Bedoelt u dat?
“Neen. Daar moest men niet veel aan doen. Trouwens, als ik zeg de Stad, dan bedoel ik ook de provincie. Erov (de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, de uitbater van het Groot Vleehuis, nvdr) heeft altijd goed meegesurft op ons evenement, maar het enige dat zij gedaan hebben is een aantal van hun leden een stand laten zetten in het Vleeshuis. Maar echt zeggen ‘we gaan dat ondersteunen’ of budget voorzien... dat is nooit gebeurd. Ondanks het feit dat de provincie achter ons evenement staat.”

Zorgt het circulatieplan van Gent voor problemen?
“Een stuk of twee van onze belangrijke medewerkers - ik ga die namen niet noemen, neen -  hebben tijdens de Gentse Feesten veel problemen ondervonden. Voor een groot evenement zoals de Feesten ziet men dan nog veel door de vingers. Maar bij ons is dat kleiner en dan tja... Ze appreciëren ons niet hetzelfde.”

U verhuist door het circulatieplan, dus?
“Tijdens de Gentse Feesten zijn er mensen die de nodige hinder hebben ondervonden. Die ons vroegen: heb je geen andere oplossing?”

Gaat het om vergunningen voor de autovrije zone? Of boetes?
“Daar heb ik geen woord van gezegd.”

Wat dan wel?
“Kijk, wij hebben vorig jaar een aantal dingen gratis aan de mensen meegegeven. Vroeger was Lekker Genieten gratis. Maar wie nu komt betaalt 5 euro toegang. Dan willen wij er ook voor zorgen dat die mensen meer mee naar huis krijgen. En dus waren er daar vorig jaar verschillende medewerkers die serieuze dingen meegaven. Dat moest uiteraard aangeleverd worden. Dat bleek tijdens de Gentse Feesten niet te kunnen. Dan willen wij het risico niet nemen dat het tijdens ons evenement ook niet kan.”
“Maar dat is geen vlucht. We geen het eens ergens anders doen. Zien wat de medewerking daar is. Het is ook voor ons koffiedik kijken. Gaan er even veel mensen naar Oudenaarde komen of niet? Niets sluit uit dat we nog terug naar Gent komen.”

U wil terugkeren "als de stad soepeler wordt", zegt u in de krant. Wat bedoelt u daarmee?
“Niet meer dan wat er staat. Als de Stad ons kan helpen en graag heeft dat wij komen.”

Uw evenement verhuist naar Oudenaarde, waar de brouwerij van Liefmans zit. Speelt dat een rol?
“Neen, dat speelt geen rol. Dat is toeval. Wij hebben zeer goede contacten met Liefmans, dat wel.”

Lekker Genieten heeft nog nooit plaats gevonden sinds de invoering van het circulatieplan.
“Dat klopt.”

Uw uitspraken worden wel meteen gelinkt het circulatieplan.
“Daar heb ik toch niets mee te maken?”

Wat bedoelt u?
“Dat andere mensen dat willen aanvallen, daar heb ik niets mee te maken.”

Oké. Er zijn de laatste jaren in Gent-centrum heel wat eetfestivals bijgekomen: Gent Smaakt, Barrio Cantina... Ook de Gentse Winterfeesten. In welke mate speelt dat een rol?
“Geen. Die mensen zullen ook spijt hebben dat ons evenement niet door gaat. Die 8.000 mensen die wij naar Gent brengen: dat waren allemaal potentiële bezoekers van de andere evenementen en van de lokale zaken.”

U bent al tien jaar actief in Gent. Hoe heeft u het klimaat in de stad zien veranderen?
“Het is er niet gemakkelijker op geworden. De Stad participeert via verschillende organisaties zelf in verschillende evenementen. En die hebben het wat gemakkelijker dan andere, stellen wij vast. Wij brachten veel mensen naar Gent en wij hoopten op wat appreciatie.”

U heeft het steeds over “samenwerken” en “appreciatie”. Wat bedoelt u dan concreet?
“Ik ga niet zeggen ‘ze moeten zoveel geld geven’. Maar er eens serieus over praten, dat dat kan.”

Heeft u een overleg gevraagd aan de Stad?
“Wij hebben dat verschillende keren terloops ter sprake gebracht. Maar dat is nooit gebeurd. Drie jaar geleden haalden wij Antonio Carlucico (de bekende kok, nvdr) naar Gent. Dan was er wel een goede medewerking van de Stad. Toen is hij ontvangen geweest op het stadhuis door de burgemeester. Dat vinden wij leuke dingen. Dat bedoel ik.”

Schepen Filip Watteeuw zegt op Twitter dat u nooit om een overleg gevraagd heeft.
“Dat hij dat dan maar eens aan Christophe Peeters vraagt.”

U heeft het wel gevraagd?
“Dat zal wel zijn. Christophe Peeters heeft enkele jaren geleden ons evenement nog zelf geopend.”

U klinkt teleurgesteld.
“Ja, een beetje teleurgesteld dat de stad ons niet meer geapprecieerd heeft. Vergelijk het met een minnaar die tegen zijn partner zegt: ze zou mij toch een beetje liever mogen zien.”

Heeft u nog een boodschap aan het stadsbestuur?
“Neen. Ik wil geen ruzie met het stadsbestuur. Ik wil vooral een goed evenement in Oudenaarde.”

Oké, bedankt voor het gesprek. Succes met uw evenement in Oudenaarde.
Lekker Genieten, 9 en 10 december in Oudenaarde.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio