“Zullen we binnenkort met een tank moeten uitrukken?”

Nieuwe beelden opgedoken van zware rellen in Brussel: verkeersbord door de etalage van geldkantoor gegooid

Brussel -

Er is nieuw beeldmateriaal opgedoken van de zware rellen van zaterdagavond in Brussel. Op beelden van tv-zender Euro Kassita is onder meer te zien hoe de relschoppers de etalage van een geldkantoor vernielen met stoelen en zelfs een verkeersbord. “Zullen we binnenkort met een tank moeten uitrukken”, luidt het bij een vakbondsafgevaardigde van VSOA Brandweer.

LEES OOK. Brusselse politie kreeg al 100 tips binnen, nog een agent op intensieve zorgen

Na afloop van de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust hebben 300 mensen zaterdagavond keet geschopt in het centrum van Brussel. Zeker 22 agenten raakten daarbij gewond en er werd ook burger naar het ziekenhuis gebracht.

Na afloop van de wedstrijd verzamelden zo’n 300 mensen zich op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren. Van daar trokken ze naar het Beursplein, maar daar sloeg de sfeer om en begon een deel van de supporters de voorbereidingen voor Winterpret te vernielen. De Brusselse politie besloot daarop tussenbeide te komen en de supporters terug te drijven. Daarvoor werd onder meer het waterkanon ingezet. De agenten werden door de oproerkraaiers bestookt met projectielen.

LEES OOK. Agenten getuigen anoniem na zware rellen in Brussel: “Niet ingegrepen? We mochten niet!”

Tijdens de rellen werden twee voertuigen in brand gestoken en de relschoppers gooiden ook verscheidene ruiten in op de Lemonnierlaan en plunderden winkels, zo is ook duidelijk te zien op de nieuwe beelden.

16 winkels beschadigd of geplunderd

Bij de rellen zijn zestien winkels beschadigd of geplunderd. Vijf van die handelszaken hebben zeer zware schade opgelopen. Daarnaast werden ook twee wagens in brand gestoken en zes andere beschadigd, zo meldt de Brusselse lokale politie. Het aantal beschadigde wagens kan wel nog oplopen, klinkt het. “Slachtoffers kunnen zich nog steeds bij de politie melden, op het hoofdcommissariaat van de Brusselse politie, aan de Kolenmarkt 30 te 1000 Brussel, open 24 uur op 24 en bereikbaar op het nummer 02/279.77.11.”

Naast de 16 beschadigde winkels en de twee in brand gestoken voertuigen zijn er ook een brandweerwagen en verschillende politievoertuigen die schade hebben opgelopen. Ook werd heel wat straatmeubilair en installaties van Winterpret vernield of beschadigd, terwijl uit een opengebroken bestelwagen ook werkmateriaal gestolen werd.

Sinds de Brusselse politie een oproep deed naar beeldmateriaal van de rellen, zijn er al 300 mails, telefonische oproepen, Facebookberichten en foto’s en video’s overgemaakt. Dat meldt politiewoordvoerder Olivier Slosse. Zondag meldden de politie en het Brussels parket dat iedereen die beelden had van de rellen die via het emailadres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de Brusselse politie kon bezorgen.

“Al wat geweld gezien in mijn carrière, maar...”

Niet alleen de agenten, ook de brandweer werd aangevallen. “Er wordt niet over gesproken, maar ook de brandweer werd met stenen bekogeld”, zegt Eric Labourdette van VSOA Brandweer aan RTL. “Ons personeel moest vluchten, waardoor een voertuig volledig uitbrandde. De vlammen werden uiteindelijk gedoofd door het waterkanon van de politie.”

Labourdette zegt ook geschrokken te zijn door wat hij zaterdag gezien heeft. “In mijn dertig jaar dienst heb ik al wat geweld meegemaakt, maar nog nooit agressie van dit kaliber. Zullen we binnenkort met een tank moeten uitrukken?”

Brandweer dient klacht in

De Brusselse brandweer (DBDMH) heeft een klacht tegen onbekenden ingediend. Dat meldt staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) in een mededeling. Ze veroordeelt scherp het geweld tegen de Brusselse brandweer en de politiediensten tijdens de rellen. “Werkmateriaal en een autopomp werden ernstig beschadigd. De DBDMH zal een klacht indienen tegen onbekenden voor de beschadiging van het materiaal en de agressie tegen de brandweerlieden”, verklaart de staatssecretaris.

Voor Jodogne is het aanvallen van brandweerlieden terwijl zij hulp komen bieden en branden komen blussen onaanvaardbaar. “Zodra de omvang van de schade en verwondingen duidelijk in kaart is gebracht, zullen de nodige maatregelen genomen moeten worden tegen de daders die - ik hoop het - geïdentificeerd zullen worden”, aldus nog de staatssecretaris.

Nieuwe beelden opgedoken van zware rellen in Brussel: verkeersbord door de etalage van geldkantoor gegooid
Cécile Jodogne. Foto: BELGA

LEES OOK. “Die belhamels denken alles kort en klein te mogen slaan, en onze jongens hebben weer de bonen gefret”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees