Food

Kobe Desramaults en Geert Van Hecke scoren hoog met nieuwe restaurants, maar er is maar één koning van Gault&Millau

Kobe Desramaults en Geert Van Hecke scoren hoog met nieuwe restaurants, maar er is maar één koning van Gault&Millau

Chambre Separée en Zet’joe, de nieuwe restaurants van topchefs Kobe Desramaults en Geert van Hecke, hebben hun entree niet gemist. De nieuwe gids van Gault&Millau, die maandagmiddag werd voorgesteld, bekroont hen met respectievelijk een 17.5 en een 17 op 20. Peter Goossens blijft de onbetwiste koning van de Gault&Millau: zijn restaurant Hof van Cleve krijgt voor het vijftiende jaar de hoogste score van 19.5 op 20.

Peter Goossens deelt die topplaats net als de vorige drie jaren met het Brusselse ‘Bon-Bon’ van Christophe Hardiquest. Ze worden op de hielen gezeten door ‘Hertog-Jan’, het enige restaurant in Vlaanderen dat een score van 19 haalde en ‘Comme Chez Soi’, goed voor een 18.5. ‘Bartholomeus’ in Knokke-Heist en ‘De Jonkman’ in Brugge kregen een 18, net als ‘Slagmolen’ in Opglabbeek en ‘Het Gebaar’ en ‘’t Zilte’ in Antwerpen.

Lees ook: OVERZICHT. Dit zijn de beste restaurants in jouw buurt volgens Gault&Millau

Met de sluiting van ‘In De Wulf’ en ‘De Karmeliet’ verdwenen twee vaste waarden uit de hoogste regionen, maar hun chefs komen hoog binnen met hun nieuwe projecten. Met ‘Zet’joe’, dat in 2016 opende, wilde chef Geert van Hecke opnieuw naar een gezellig restaurant met een kleinere menukaart – Zet’joe is West-Vlaams voor ‘maak het je gemakkelijk’. Kobe Desramaults startte in Gent ‘Chambre Separée’, waar zestien tafelgasten een menu van twintig gerechten voorgeschoteld krijgen. Hij krijgt met 17.5 de titel van ‘nieuwkomer van het jaar’ in de lijst. ‘The Jane’, het Antwerpse restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, krijgt een score van 17 en levert met Gianluca di Taranto de ‘Sommelier van het jaar’.

Chef van het jaar

De titel van ‘Chef van het jaar’ gaat naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour (Bergen). De redactie van Gault&Millau prijst hem om zijn perfect uitgevoerde klassieke keuken. “Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit.” Bij de Jonge chefs werd voor Vlaanderen Jo Grootaers (‘Altermezzo’ in Tongeren) bekroond, Johan Segers (‘’t Fornuis’) is de Ambachtelijke Chef van het jaar.

‘Mijn Pop-Uprestaurant’

In Oost-Vlaanderen zit nog een opvallende nieuwkomer in de lijst: Mémé Gusta, het restaurant dat startte in het VTM-programma ‘Mijn Pop-Uprestaurant’ met een ambachtelijke Vlaamse keuken, komt binnen in de lijst met 12 punten. Ook ‘Lucie & Jimmy’, bekend uit hetzelfde programma, staat al sinds 2014 in de lijst en scoort 13 punten.

De Gault&Millau gids voor 2018 bespreekt meer dan 1.280 adressen en ligt deze week in de winkel voor 29 euro. Meer info op www.gaultmillau.be

Corrigeer