Zo zal de Gentse politie kraken aanpakken vanaf 16 november

Zo zal de Gentse politie kraken aanpakken vanaf 16 november

Foto: archief/Fred Debrock

Gent - "De nieuwe wet en de richtlijnen in verband met kraken zijn duidelijk en zullen toegepast worden. Vanaf 16 november kunnen eigenaars bij ons terecht voor een klachtmisdrijf." Zo reageert de Gentse politie op een nieuw kraakincident in Gent. Het korps geeft ook voor het eerst aan hoe ze de nieuwe kraakwet zal toepassen.

De Gentse politie reageert maandag op een nieuw kraakincident aan Palinghuizen, waar een bemeubelde, maar onbewoonde woning werd gekraakt. De bezetters hebben het pand ondertussen verlaten.

Dit schreef het politiekorps maandagmiddag in een persbericht: "De Gentse politie is ook voor deze kraak ter plaatse geweest en heeft proces-verbaal opgesteld en door de eigenaar werden een aantal meubels opgehaald. Het huis werd niet ontruimd en de politie meent dat het om een niet bewoond pand gaat."

"We hebben ook met de eigenaars afgesproken dat ze vanaf 16 november bij ons terecht kunnen voor het klachtmisdrijf cfr de nieuwe wet."

De politie wil naar eigen zeggen "gebruik maken van deze recente kraak om te bevestigen dat de nieuwe wet en de richtlijnen van het parket in verband met kraken duidelijk zijn en toegepast zullen worden".

Toepassing

Deze week zet de politie van Gent enkele interne informatiesessies op. De politie geeft voor het eerst ook duidelijkheid hoe ze de nieuwe kraakwet - die donderdag in werking treedt - zal toepassen.

"Als je je als eigenaar tot de Gentse politie richt zal deze vanaf 16/11/2017 bij bezetting altijd optreden en zo snel als mogelijk het pand binnen gaan, politionele vaststellingen doen en alle aanwezigen identificeren."

"Is het een bewoond pand dan worden de bezetters van hun vrijheid beroofd, meegenomen, verhoord en volgen nadien beslissingen tegen de verdachten van huisvredebreuk door parket en onderzoeksrechter."

"Is het een onbewoond pand en je start geen snelle procedure voor de vrederechter maar je dient formeel klacht in bij de politie, dan worden alle bezetters in elk geval onmiddellijk uitgenodigd voor verhoor op korte termijn en krijgen ze de kans om binnen een paar uur het pand vrijwillig te ontruimen (als ze dat doen blijft de politie om het vertrek vast te stellen)."

"Blijven ze toch, dan kan de procureur na het verhoor door de politie een bevel tot ontruiming bevelen dat aangeplakt wordt en uitgevoerd kan worden na 8 dagen tenzij de krakers beroep aangetekend hebben bij de vrederechter."

"Bij twijfel, bijvoorbeeld als de eigenaar zegt dat het bewoond is en de politionele vaststellingen eerder wijzen op niet bewoning, neemt de politie onmiddellijk contact op met het parket en krijgt zij onmiddellijk richtlijnen en een beslissing met betrekking de te volgen procedure."

LEES OOK: De nieuwe kraakwet: kraken is strafbaar, maar krakers hebben ook hun rechten

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees