Fabian Cancellara reageert voor het eerst op de beschuldigingen over fraude en slaat keihard terug

© loh

Fabian Cancellara heeft via zijn advocaten een directe verkoopstop van het boek Draft Animals van de Amerikaanse oud-wielrenner Phil Gaimon geëist. Die beschuldigt de Zwitser er in zijn boek van dat hij tijdens zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in 2010 en Milaan-Sanremo in 2008 gebruik heeft gemaakt van mechanische fraude.

jtp, vtvn

“Onze advocaten eisen bij de Amerikaanse uitgeverij Penguin Random House dat de verkoop van het boek onmiddellijk wordt gestopt en dat de schrijver Phil Gamon zijn excuses aanbiedt”, vertelde Cancellara’s manager Armin Meier maandag aan het Zwitserse Blick.

Gaimon beweert dat Cancellara gebruik maakte van een motortje. “Als je de beelden ziet, dan zijn de versnellingen van Cancellara niet natuurlijk”, schrijft hij. “Die klootzak reed waarschijnlijk met een motortje.”

Ook Cancellara’s voormalig mecanicien Rune Kristensen verdedigt de Zwitser. “Het is gewoonweg onmogelijk om bedrog te plegen met een elektrische motor. Was die er geweest, dan had ik dat wel gemerkt.” Kristensen weerspreekt ook de beweringen van Gaimon dat de fiets van de “Beer van Bern” apart van de andere fietsen werd gehouden. “Met Fabians fietsen werd hetzelfde omgegaan als met de andere fietsen. Het was dus onmogelijk dat daar iets in verstopt kon worden.”

De Internationale wielerunie UCI liet afgelopen week weten de beschuldigingen te gaan onderzoeken. “Want we moeten precies weten wat hier aan de hand is”, zei UCI-voorzitter David Lappartient. “Ik ken de geruchten, maar we moeten dit nu onderzoeken.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Fabian Cancellara

Video

Keuze van de redactie